‘De Aarde is ons lief’. Zo heet het lied dat stichting
Schooldag van de duurzaamheid op de Dag van de Aarde (22 april) lanceert en schoolkinderen uit heel Nederland op 28 mei zingen, als afsluiting van de Maand van de Aarde.
Prinses Irene ondersteunt het met een introductie en basisscholen, muziekscholen, grootouders voor het Klimaat en andere belangstellenden doen mee. Het lied vertelt in kindertaal wat de 17 werelddoelen van de Verenigde Naties zijn.
Tekst gaat verder onder de video (klik op onderstaande link)
https://schooldagvandeduurzaamheid.nl/de-aarde-is-ons-lief/
De initiatief komt van Judy van der Lijke uit
De Steeg, haar dochters Sarah en Merle musiceren mee.
Lees het interview onder dit bericht.De songtekst en notenbalken voor diverse instrumenten en een aantal dansmoves worden vanaf 22 april gedeeld via de
website van Schooldag van de duurzaamheidZo kan iedereen op 28 mei of op een ander moment in de Maand van de Aarde (van 22 april t/m 31 mei) meedoen.
Carol van Eert, burgemeester van ‘de meest inspirerende Global Goals gemeente'
Rheden, waar de Schooldag van de duurzaamheid is ontstaan, nodigt iedereen van harte uit om 28 mei om 9:00 uur uit volle borst mee te zingen, musiceren of dansen en ook om een keer mee te doen met een Schooldag van de duurzaamheid.
Zijn uitnodiging kunt u bekijken via deze video:
https://vimeo.com/537221206 .
Interview met Sarah en Merle uit De Steeg:
Fluitiste Sarah van der Lijke (14 jaar)
Sarah van der Lijke speelt dwarsfluit sinds haar zevende. Ze won recent de tweede prijs in de regiofinale van het Prinses Christina Concours, dat dit jaar online werd gehouden. “Tijdens een openluchtconcert kon ik mooi om het orkest heen lopen en de muzikanten van alle kanten bekijken. De fluit kwam er zo mooi bovenuit, en toen wist ik dat ik voor dat instrument wilde kiezen.”
“Ik ben al langer betrokken bij de Schooldag van de duurzaamheid via mijn moeder, die er in 2016 mee begon. Eerst acteerde ik als Saar in de instructievideo’s (die worden gemaakt met twee kinderen, Sem en Saar - red). Die rol heb ik inmiddels overgedragen, nu speel ik reporter Lisette in de filmpjes.
Omdat duurzaamheid bij ons thuis een belangrijk thema is, heb ik er al veel over geleerd. Ik vind het ook leuk om mee bezig te zijn. Zo eet ik bijvoorbeeld veganistisch en let ik erop of kleding die ik wil kopen duurzaam is gemaakt of koop ik tweedehands kleding.
Het mooie is dat we muziek nu als boodschapper kunnen gebruiken. Via muziek leer je makkelijk en snel. Het komt sneller binnen en het raakt je vaak meer dan woorden alleen. Ook blijft een melodie vaak hangen, waardoor iets je bijblijft. De tekst is daar ook heel geschikt voor: het is voor iedereen goed te begrijpen.
Het is ook erg leuk om mee te mogen doen. In de zomer van 2020 heb ik namelijk voor het laatst een concert gegeven. Ik heb nog nooit eerder een muziekopname mogen maken in een audiostudio, dat was een mooie ervaring. Wat ik van harte hoop is dat er heel veel mensen mee gaan doen en dat iedereen ook over de tekst gaat nadenken.”
Harpiste Merle van der Lijke (16 jaar)
Merle van der Lijke speelt harp sinds haar zevende. Ze is fanatiek, en dat werpt zijn vruchten af. In 2019 stond ze ermee in de Nationale finale van het Prinses Christina Concours en vroeg in het jaar 2020 was ze als harpduo finalist in de regiofinale van het PCC en samen met haar zusje laureaat bij het Maassluis concours.
Ze weet het moment nog goed dat ze voor het eerst een harp aanraakte. “Ik ging naar een cursus ‘Kies je instrument’ en daar kwam de harp als eerste voorbij. Hij sprong er voor mij uit, omdat je er meteen al zo’n mooi geluid mee kan maken. Dat is heel anders dan bij een viool of fluit.” Lachend voegt ze eraan toe:
“Natuurlijk blijkt het nu wel wat meer te omvatten dan alleen aanraken.”
Merle is ook door haar ouders geïnspireerd om duurzaam te leven. “Ik vind het zelf ook heel belangrijk om aan de toekomst te denken. We moeten veel meer rekening houden met de aarde om erop te kunnen blijven leven. Zelf eet ik vegetarisch, fiets naar school, douche kort en gebruik een shampoobar (zeep) in plaats van shampoo uit een fles. Dat scheelt een hoop afval. Dat ik geen dieren eet komt ook omdat ik het niet fair vind dieren te fokken voor vlees en in hokken te stoppen. Ze hebben geen schijn van kans.”
Ze zet haar harp dan ook graag in om de boodschap van het lied ‘De Aarde is ons lief’ over te brengen. “Zo’n boodschap komt beter over door te musiceren, zingen en dansen dan door alleen te praten. Het gaat spelenderwijs. Met muziek kun je verbinding maken, mensen raken. Dat vind ik heel fijn om te doen. Vooral zoiets prachtigs als harpmuziek, dat wil je gewoon met mensen delen.
Het mooie van het project vind ik dat we het samen hebben gemaakt met mensen met verschillende achtergronden. Zo moeten we het in de wereld ook doen:samen voor de aarde zorgen. Voor mezelf is het ook leuk: het is nieuw, leerzaam en interessant. Ik was nog nooit in een studio geweest.”
Wilt u als organisatie ook actief meedoen aan ‘De Aarde is ons lief’?
Dat kan bijvoorbeeld door uw netwerk uit te nodigen mee te doen, zelf mee te doen of het lied te ondersteunen met een donatie. Ze plaatsen graag uw logo op onze website. Neem gerust
contact op!