Een vleermuis is in Nederland een beschermde diersoort. Zodra deze uw huis heeft uitgekozen als woon- of slaapverblijf mag u deze niet zelf verwijderen. Maar wat doet u in zo’n geval?
Als u een vleermuis heeft gevonden, moet u altijd eerst contact opnemen met de gemeente. Zij hebben een meldpunt voor vleermuizen en vleermuisproblemen. Bij geen gehoor kunt u contact opnemen met een deskundige in de buurt.
In Gelderland is een netwerk van ruim honderd vrijwilligers actief om bij bewoners met ‘een vleermuis in huis’ langs te gaan en advies te geven.
Deze vrijwilligers krijgen ondersteuning vanuit Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Vleermuiswerkgroep Gelderland (VleGel).
Vrijwilligersnetwerk
SLG en VleGel hebben in samenwerking met Gelderse gemeenten een vrijwilligersnetwerk opgericht om ‘klachten’ met betrekking tot vleermuizen op te lossen. Tientallen vrijwilligers zijn actief en gaan jaarlijks bij meerdere bewoners langs als er een melding is.
Het gaat om zo’n 180 meldingen per jaar. Meestal gaat het om 1 vleermuis, een enkele keer gaat het om meerdere dieren of zelfs een kolonie.
Vleermuizen
In Nederland worden verschillende soorten vleermuizen waargenomen waarvan er zeven regelmatig voorkomen. Alle vleermuizen in Nederland zijn bij de wet beschermd.
Voor sommige mensen zijn deze luchtacrobaten fascinerend, bij anderen roepen vleermuizen juist angst op. Dat vleermuizen een belangrijke plaats in de natuur innemen, beseffen maar weinig mensen. Evenzeer is onbekend hoe deze nachtdieren leven en welk gedrag zij vertonen.
De vrijwilligers die bij het netwerk zijn aangesloten, kunnen bewoners hierover vertellen en meehelpen om de klacht op te lossen. Ga vooral niet zelf de vleermuis te lijf. Vrijwilligers hebben geleerd hoe zij op een deskundige manier moeten handelen.
Dat kan vele vleermuislevens sparen!
Op de de website www.vleermuis.net vindt u meer informatie over vleermuizen.