Eeuwenoude Gelderse documenten openbaar voor publiek

10 okt 2016, 16:33 Nieuws
gelders archief
ARNHEM– Op zaterdag 15 oktober komt de Arnhemse geschiedenis tot leven en mag u in de Gelderse archieven duiken.
Die dag is het namelijk zowel ‘Dag van de Arnhemse geschiedenis’ als Gelredag en kan het publiek, op verschillende locaties in Arnhem zich verdiepen in de historie.
Het Gelders Archief aan de Westervoortsedijk 67D en Erfgoedcentrum Rozet aan de Kortestraat 16, zijn deze dag open.

Een niet alledaagse kans, want slechts een keer in de twee jaar opent het Gelders Archief haar deuren. De toegang is gratis.

Gelders Archief en Erfgoedcentrum Rozet
Eens in de twee jaar opent het Gelders Archief zijn depot voor bezoekers. Het depot is de échte schatkamer van de Gelderse geschiedenis. Duizenden middeleeuwse documenten hangen rij voor rij in het plastic verpakt en in de juiste klimatologische omstandigheden.
Ook de archieven van de adellijke families uit de Gelderse kastelen en landgoederen worden hier bewaard. Deze dag zijn er rondleidingen door de archiefdepots en door de audiovisuele studio.
De restaurator laat zien hoe je oude documenten voor de eeuwigheid hertelt en behoudt. Bovendien is er tussen 10.30 en 14.00 live-muziek, door Achterhoekse troubadour Gery Groot Zwaaftink. Hij zorgt voor een gezellige sfeer dankzij zijn spannende verhalen en zelfgeschreven liedjes.
Gelredag
De Gelredag maakt onderdeel uit van het TV-programma 'Ridders van Gelre' van Omroep Gelderland. Daarin gaan Ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de rijke geschiedenis van Gelderland. Elke maandag is er een ander thema.
De TV-uitzending begint om 17:20 uur en het programma wordt ieder uur herhaald. Deze maandag staat het programma in het teken van ‘Gelderland als belangrijkste provincie van Nederland’.
Het publiek kan op zaterdag 15 oktober met eigen ogen aanschouwen hoe die bewering met archiefstukken wordt gestaafd. Het Gelders Archief is vanaf 10.00 uur open en er is gratis toegang .

360-graden films ook op Gelredag te bekijken

Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen, Erfgoed Gelderland en het Nederlands Openluchtmuseum vragen met de campagne ‘Het verhaal van Gelderland’ meer aandacht van het publiek voor de rijke geschiedenis van Gelderland. Voor dat doel hebben zij verschillende 360 graden-films laten maken.
De films kan je op je eigen smartphone zien met behulp van een Virtual Reality bril. Bij het bekijken van die filmpjes kan je ontdekken hoe het is om je in de Romeinse tijd, de tijd van de Hanze of in een kasteel in de riddertijd te bevinden.
Zo laten de films de kijker kennis maken met Romeinen in de tempel in Elst, het bezoek van de Hertog van Gelre aan Kasteel Ammersoyen en de rijke historie van de Hanzesteden.
Op de Gelredag van 15 oktober zijn er bij het Gelders Archief speciale brillen verkrijgbaar om de films ter plekke te bekijken.
Alle informatie over deze dag is te vinden op www.spannendegeschiedenis.nl/gelredagen.
gelders archief00