Eeuwenoude historische kasteeltuinen bedreigd

03 okt 2016, 13:53 Nieuws
middachten 9 7 16 014
REGIO - Een 25-tal landgoederen en buitenplaatsen lopen hun onderhoudssubsidie voor 6 jaar mis, onder meer als gevolg van een te beperkt budget in het kader van de zogenaamde Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (Groene SIM).

Discutabel

Daarnaast is het door een uiterst discutabel voorrangssysteem zo, dat sommige landgoederen voorrang hebben op andere, waardoor er nog minder overblijft voor de overige groene erfgoed monumenten.

Onmogelijk erfgoed adequaat te onderhouden

Consequentie is dat een aantal landgoederen al in 2017 niet meer in staat zal zijn het, vaak gedurende eeuwen opgebouwde, erfgoed adequaat te onderhouden.

Vijf kastelen/landgoederen slaan de handen inéén

Middachten, Kasteel Amerongen, Bingerden, de Wildenborch en Zuylestein hebben vandaag een brief gezonden naar de Vaste Kamercommissie OCW met het verzoek een oplossing te vinden voor deze ernstige aantasting van ons cultureel erfgoed.

Budgettair neutraal

Zij hebben tevens een suggestie gedaan om dit budgettair neutraal op te lossen: In de subsidiepot voor gebouwde monumenten is dit jaar een overschot. Deels wordt dit besteed aan de Eusebiuskerk, de Utrechtse Dom en de aardbevingsschade in Groningen. Kennelijk kan het overgebleven budget op een andere manier aan monumenten ten goede komen!

Niet ongestraft bezuinigen

Het restant kan worden aangewend om de nood te lenigen voor groene monumenten. ‘Groen groeit door’: er kan niet ongestraft bezuinigd worden op dit groene kapitaal, waar honderdduizenden Nederlanders dagelijks van genieten!
kastelen