Gemeente Rheden probeert Japanse duizendknoop te bestrijden

18 jul 2018, 21:16 Nieuws
bestrijding japanse duizendknoop liemers hendriks groenvoorziening biljoen groen11
Aldi Velp
Gemeente Rheden heeft zo’n 300 locaties in beeld waar de Japanse duizendknoop groeit. Het gaat in totaal om zo’n 8 hectare, 80.000 vierkante meter grond. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit, dat de gemeente dit jaar één hectare (10.000 m2) meer in beeld heeft.

Japanse 1000 knoop

De Japanse duizendknoop is een snelle groeier en verdringt alle andere planten en struiken. De wortels zijn sterk en kunnen schade veroorzaken aan wegen, woningen en andere bouwwerken. De plant verspreidt zich via grondtransporten en onzorgvuldig menselijk handelen, voornamelijk via maaien en het niet verwijderen van het maaisel. Uit een stukje stengel of wortel kan namelijk al snel een nieuwe plant groeien die binnen enkele jaren uitgroeit tot een plek van tientallen vierkante meters.
bestrijding japanse duizendknoop liemers hendriks groenvoorziening biljoen groen

Zeven van de grond

In 2017 is gemeente Rheden gestart met een proef om 2.000 m2grond waar de Japanse duizendknoop is gevonden, te zeven. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door twee lokale aannemers, namelijk het bedrijf Gebroeders Rijneveld en Liemers Hendriks Groenvoorziening . Deze kostbare ingreep is volgens de gemeente de enige manier om deze plant te verwijderen. Kijk voor meer informatie ook op: https://bestrijdingduizendknoop.nl/ .

Beperkt budget

Aangezien dit een kostbare methode is, en het overgrote deel op grond van anderen staat, kan de gemeente maar beperkt van deze methode gebruik maken. De kosten van deze methode zijn zo’n €30,- per m 2
. Er is geen budget om alle locaties onder handen te nemen. Bovendien is deze methode nog nieuw en zullen er wellicht ook nog andere, goedkopere, methoden bedacht worden om de Japanse duizendknoop te verwijderen.

Controle

De gezeefde locaties worden iedere drie weken door Cosensis , een lokaal reïntegratiebedrijf, gecontroleerd op nieuwe duizendknoop. De locatie en eventuele hoeveelheid hergroei wordt genoteerd. Inmiddels ziet gemeente Rheden dat de hergroei op de gezeefde stukken afneemt. Dit jaar wordt nog een stuk grond van 3.000 m2gezeefd, daarmee worden 25 locaties onder handen genomen met deze methode. Per locatie maait en zeeft de gemeente 1 tot 100 m2 grond, dit is bijna 4% van de bij de gemeente bekende oppervlakte aan Japanse duizendknoop die er staat.

Een specialist van Wageningen University & Research (WUR) zegt het volgende over de uitzeefmethode:

"Voordeel van uitzeven ten opzichte van afgraven én afvoeren, is dat er minder massa afgevoerd en aangevoerd hoeft te worden. Dat maakt het goedkoper maar of het effectiever is ten opzichte van alleen uitgraven is nog een vraag. Het uitzeven is ook niet voor alle grondsoorten even geschikt. Grootste nadeel is dat er veel handelingen nodig zijn waarbij er telkens risico is op onbedoelde verspreiding van wortel- en stengelfragmenten. Deze methode kan effectief zijn mits uiterst nauwkeurig uitgevoerd en er voorzorgsmaatregelen genomen worden die overeenkomen met het verwijderen van verontreinigde grond. Verwijdering is vrijwel nooit 100%, er is altijd ook nazorg nodig."
bestrijding japanse duizendknoop liemers hendriks groenvoorziening biljoen groen2

Andere bestrijdingsmethodes

De meeste Japanse duizendknoop groeit in de gemeentelijke bermen. Sinds vorig jaar maait de gemeente op andere plekken, waar niet gezeefd wordt, ook de planten en voert het maaisel af naar een erkende verwerker. Daarna komt de bermenmaaier regelmatig terug en wordt alle maaisel wederom afgevoerd en zo probeert gemeente Rheden verspreiding door maaien te voorkomen en de planten ter plaatse uit te putten.

In gesprek

70% van de Japanse duizendknoop in de gemeente Rheden bevindt zich op de grond van bewoners, bedrijven zoals bijvoorbeeld ProRail of andere grondbezitters en de provincie Gelderland. Hier heeft de gemeente natuurlijk geen zeggenschap over, maar de gemeente wil ook zoveel mogelijk met deze belanghebbenden in gesprek om te praten over de bestrijding van de plant. Met aannemers en grondtransporteurs wordt gewerkt aan een protocol om verspreiding te voorkomen.

Heb jij ook last van de Japanse duizendknoop?

Alle locaties die bij gemeente Rheden bekend zijn, zijn te raadplegen via https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1HxW-Jv4zqt8EAR4JvX0KEm3qq7c&ll=52.05718469503606%2C6.134434627978521&z=13 . staat een u bekende locatie niet op het kaartje? Dan kunt u de locatie doorgeven via [email protected] .
De Japanse duizendknoop kan het beste direct verwijdert worden, het liefst met wortel en al. Door dit zodra je ziet dat de plant toch terugkomt, regelmatig te doen, raakt de plant uitgeput. Het afval moet in de grijze container, NIET in de groene!

Lees ook:

vindplaatsen japanse duizendknoop gemeente rheden