VELP - In een klaslokaal van de Van Voorthuijsenschool wordt kleding gewassen, gestreken en gerepareerd. Activering en duurzaamheid gaan hand in hand bij het project Doorslag II.
Vanaf mei 2019 is de gemeente gestart met het project Doorslag II.
Een aantal dames met een uitkering zijn actief met het verwerken van kleding die is afgekeurd door de Kledingbank. De dames wassen, drogen, strijken en repareren deze kleding. Op deze manier verdwijnt de kleding niet in de afvalberg maar gaat het weer terug naar de Kledingbank.
Het is een fijne werkervaringsplaats voor de deelnemers met als uiteindelijke doel doorstromen naar een betaalde baan en daardoor een betere toekomst.
Meedoen in de samenleving
Sinds vorig jaar is de
gemeente gestart met een aantal projecten om inwoners met een uitkering te motiveren en te activeren. Het gaat vooral om het werkfit maken van mensen. Zodat ze weer een dagritme te pakken hebben, meer zelfredzaam zijn en meer zelfvertrouwen hebben. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze weer meedoen met de samenleving. Dit kan zijn door fulltime of parttime werk of door vrijwilligerswerk.
Minder afval en meer betaalde banen
Doorslag I en project Sociale Ruimte lopen al enige tijd. Bij Doorslag I gaat het om deelnemers (vooral mannen) die fietsen repareren. Dit gebeurt vanuit
het Duynhuis in Dieren. Het project Social Ruimte geeft mensen de gelegenheid werkervaring op te doen in het groen. En nu is daar Doorslag II bij gekomen.
In 2018 hebben deze projecten al voor 55 inwoners geleid tot een baan. En in 2019 zijn inmiddels 40 inwoners doorgestroomd. Een doorslaggevend succes dus!
Wethouder Ronald Haverkamp: “Ik word er blij van als ik zie dat steeds meer van onze inwoners meedoen. Natuurlijk is het financieel gezien mooi als het aantal uitkeringen daalt. Maar nog belangrijker is dat mensen weer meedoen in de samenleving zowel door (gedeeltelijk) betaald werk als door zinvolle dagbesteding.”
Cijfers
Bij het begin van deze coalitieperiode, mei 2018, was er sprake van 1.030 uitkeringen. De ambitie is om dit aantal tot 850 terug te brengen in 2022. De cijfers laten zien dat Rheden op de goede weg zit. Eind 2018 waren er nog 972 uitkeringen en eind augustus stond de teller op 924. Deze daling is mede te danken aan eerdergenoemde projecten en aan de inzet van de werkconsulenten van de gemeente. Maar ook verhuizingen, bereiken pensioengerechtigde leeftijd etc. hebben invloed op deze cijfers.
Het nieuws van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .
Op de foto de dames van Doorslag II samen met de begeleiding vanuit de gemeente.