Giften niet direct meer gevolg voor bijstandsuitkering

10 feb 2022, 14:20 Nieuws
belastingenpixabayeuro g8db04588e 1920
Pixabay
RHEDEN/ROZENDAAL - Op 8 februari hebben de colleges van B&W van Rheden en Rozendaal besloten dat inwoners met een bijstandsuitkering tot 1.200 euro aan giften mogen ontvangen. Deze giften hebben geen invloed op hun uitkering.

Terugwerkende kracht

De nieuwe regels gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2021. Inwoners die denken hiervoor in aanmerking te komen, kunnen contact opnemen met hun consulent.

Motie

In juli 2021 heeft de gemeenteraad van Rheden een motie aangenomen waarin het college van Rheden werd opgeroepen een vrijstelling in te voeren voor inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen, voor giften tot een bedrag van 1.200 euro. Vanaf oktober 2021 geldt alleen nog maar een meldplicht als de giften boven die 1.200 euro op jaarbasis uitkomen. Inwoners met een bijstandsuitkering ontvangen in februari via een nieuwsbrief bericht hierover.
Ook op de website van de gemeente Bijstandsuitkering - gemeente Rheden is deze informatie te vinden. De gemeente Rozendaal heeft besloten mee te gaan in deze ontwikkeling, voor Rozendaalse inwoners gaan dezelfde regels gelden.

Boodschappenboete geschrapt

Vorig jaar heeft de Tweede Kamer het kabinet opgeroepen de zogenaamde boodschappenboete te schrappen. De aanleiding hiervoor was de ophef die ontstond over het terugvorderen van de uitkering bij een inwoner van de gemeente Wijdemeren die boodschappen van haar moeder kreeg. Gelukkig was dat niet aan de orde in de gemeente Rheden. Het is nu aan het nieuwe kabinet het schrappen van deze ‘boodschappenboete’ verder uit te werken. Door uitvoering te geven aan de raadsmotie loopt Rheden (en Rozendaal), in navolging van onder andere de gemeenten Arnhem, Nijmegen en Amsterdam, voor op deze landelijke ontwikkeling.
Wethouder Gea Hofstede:
“Voor inwoners met een bijstandsuitkering is het vaak lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Hoe fijn is het dan als iemand je af en toe iets toeschuift of je boodschappen betaalt. Zo kunnen we elkaar helpen om het leven wat mooier te maken.”