GroenLinks en VVD presenteren plan voor diverser en efficiënter straatnaambeleid

11 sep , 00:21 Nieuws
straatnamenlijstje gemeente rheden
GEMEENTE RHEDEN - Op 6 september 2024 hebben raadsleden Marloes van de Kolk (GroenLinks) en Jelte Kolkman (VVD) een gezamenlijk voorstel ingediend om meer diversiteit te brengen in de straatnamen van de gemeente Rheden.
Het initiatiefvoorstel richt zich op het vernoemen van straten naar vrouwen en andere ondervertegenwoordigde groepen, evenals het versnellen van de besluitvorming rondom nieuwe straatnamen.
Momenteel zijn de meeste straten in de gemeente Rheden vernoemd naar mannen. Met dit nieuwe plan willen GroenLinks en de VVD meer aandacht creëren voor de bijdragen van vrouwen en andere minder gerepresenteerde groepen in de samenleving. Het voorstel beoogt hiermee de inclusiviteit in de openbare ruimte te vergroten.

Wat verandert er met het nieuwe beleid?

  • Meer zichtbaarheid voor vrouwen en ondervertegenwoordigde groepen in de straatnamen.
  • Versnelling van het proces om nieuwe straatnamen toe te wijzen.
  • Oprichting van een adviesorgaan waarin ook bewoners inspraak krijgen over nieuwe straatnamen.
Marloes van de Kolk (GroenLinks) benadrukt het belang van dit initiatief:
"De buitenruimte is van ons allemaal. Toch zijn straten vaak eenzijdig vernoemd. Wij willen dat ook in straatnamen te zien is dat allerlei groepen waarde toevoegen aan de samenleving”.
Jelte Kolkman (VVD) sluit zich hierbij aan en wijst op de efficiëntie die het plan met zich meebrengt:
“Dit plan zorgt ervoor dat straten vaker worden vernoemd naar vrouwen die een belangrijke bijdrage aan onze samenleving hebben geleverd. Tegelijkertijd maken we het proces efficiënter, zodat de ontwikkeling van nieuwe straten sneller verloopt.”
De gemeenteraad van Rheden is al actief bezig om het evenwicht in straatnamen te herstellen. Zo zijn recent acht straten naar vrouwen vernoemd. Het nieuwe initiatiefvoorstel zal deze maand in de gemeenteraad worden besproken. Op 24 september 2024 zal de raad een besluit nemen over het plan.
Lees ook: