Heggenvlechters gezocht in Veluwe Vallei

08 jan 2015, 11:18 Nieuws
heggen vlechten
REGIO - Veel belangstelling is er voor de cursus ‘Heggen vlechten’ voor dorpen in Gelderland van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en stichting Heg&Landschap.De cursussen in de regio Achterhoek en Rivierengebied zijn bijna vol met elk 25 deelnemers.
Alleen in de regio Veluwe Vallei (Veluwe, Gelderse Vallei en IJsselvallei) kunnen nog enkele deelnemers meedoen. Enthousiaste dorpen die het oude ambacht van heggenvlechter in ere willen herstellen, kunnen zich tot 1 februari aanmelden bij SLG via telefoon 026-3537444 of via het aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl.
Stichting Landschapsbeheer Gelderland en stichting Heg&Landschap willen meer aandacht voor dit fraaie ambacht en de rol van heggen in ons landschap. Daarom organiseren zij deze winter de cursus ‘Heggen vlechten’ voor dorpsbewoners die het oude ambacht willen leren en de opgedane kennis voor hun dorp of kern inzetten. Deelnemers leren over de historie en functie van de heg en natuurlijk hoe ze een heg vlechten in het landschap.
Cursus Heggen vlechten
De cursus ‘Heggen vlechten’ bestaat uit een theorieavond op 10 februari en een praktijkdag op 14 februari. Op de theorieavond leren deelnemers alles over de historie en functie van heggen, de theorie en het ambacht van heggen vlechten. Tijdens de praktijkdag vlecht de cursist zelf een heg. SLG zorgt voor het juiste gereedschap zoals een ‘hiep’, oogbescherming en speciale lange handschoenen. Wanneer de heggen in het voorjaar uitlopen, bekijken alle deelnemers gezamenlijk de resultaten. Deze terugkijkdag is op 25 april. De kosten voor deelname zijn € 40,- per persoon.
Actie: ieder dorp zijn eigen heg
Ook willen SLG en stichting Heg&Landschap met een actie de aanplant van heggen stimuleren. Bijvoorbeeld langs een wandelpad of als fraaie afscheiding van een weiland, bij het dorpshuis, bij de entree van het dorp etc. Ieder dorp, die één of meerdere cursisten levert, krijgt zijn eigen heg, die op termijn gevlochten wordt door bewoners. Het dorp krijgt flinke korting op plantmateriaal voor een heg en een hazelaarbosje. Het hazelaarbosje levert de lange ‘slieten’ die nodig zijn om de gevlochten heg af te vlechten. Zo zorgen dorpen niet alleen voor de instandhouding van hun erfgoed maar ook voor de uitbreiding hiervan.
De cursus en actie worden in samenwerking met de Vereniging Kleine Kernen- Federatie Dorpshuizen Gelderland georganiseerd voor dorpen en kleine kernen in Gelderland. De cursus wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie, de Nationale Postcode Loterij en stichting Heg&Landschap.