VELP - Hoe interesseer je jongeren voor de verhalen van de Tweede Wereldoorlog? Niet door ze een boek te laten lezen. Ze willen filmpjes bekijken op YouTube.
Stichting Velp voor Oranje ontwikkelt daarom een Multimediaproject getiteld
Helpt Elkander.
Oproep
Dit bijzondere project is genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs. Een vakjury zette het project inmiddels op de shortlist van de 10 beste inzendingen. Voor de publieksprijs kunnen alle lezers van rheden.nieuws.nl tot 4 oktober meestemmen op:
https://erfgoedgelderland.nl/gelderseroos/multimediaproject-helpt-elkander/ .
Om het spannend te maken is sinds 23 september niet meer zichtbaar hoeveel stemmen een project kreeg. Op 7 oktober wordt de top drie bekend gemaakt en pas op 15 november, tijdens de Gelderse Landdag -
https://erfgoedgelderland.nl/gelderse-landdag-2019/- worden de Juryprijs en de Publieksprijs uitgereikt.
Jij maakt het verschil
In Velp hebben meer dan 600 onderduikers de oorlog overleefd dankzij de hulp en moed van burgers uit alle lagen van de bevolking. Door die waardevolle feiten en verhalen in korte filmpjes weer te geven blijven ze bewaard en zijn makkelijk toegankelijk voor huidige en toekomstige generaties.
De verhalen tonen aan welke rol je zelf kunt spelen om mensen te helpen en om levens te redden; ook in deze tijd kan een individu het verschil maken tussen vrijheid, leven of dood. Vandaar de titel: HELPT ELKANDER.
Documentaire
Enkele weken geleden zond Omroep Gelderland een korte documentaire uit met filmbeelden van dit project.
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2419963/9-september-Helpt-Elkander. Ter gelegenheid van 75 Jaar Vrijheid in 2020 wordt een overkoepelende documentaire op 16 april 2020 officieel gepresenteerd in Velp. En dan zijn alle filmpjes ook te zien via een website en op YouTube.
Fotobijschrift:
Paul Roelofsen (74) en kleindochter Robin (15) bezochten de kelder van villa ‘De Kleiberg’ in Rozendaal, waar verzetsman Paul Roelofsen sr. in 1944 werd verhoord, gemarteld en waar hij wachtte op zijn fusillade op 21 december 1944. Op de gele broodkast kerfde hij zijn initialen en data. Die staan er nog (zie inzet). Paul Roelofsen senior wist via het kelderraam te ontkomen en vluchtte op 20 december op de fiets naar boer Wiegman in Almen waar hij de Bevrijding meemaakte.
gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Inst
agram of krijg gratis onze dagelijkse of september wekelijkse
nieuwsbrief .