DE STEEG - Het Parkhuis bestaat 25 jaar. Of beter, de stichting die het Parkhuis beheert bestaat 25 jaar. Het Parkhuis zelf staat er al veel langer, vanaf ergens midden jaren ’50 van de vorige eeuw.
En bijvoorbeeld de gymzaal heeft altijd al een functie voor het dorp gehad. In een tijd dat het dorpse verenigingsleven, deels nog netjes verzuild, een stuk rijker was dan het hedendaagse.
Begin jaren 90 bestond in De Steeg een behoefte om een eigen ruimte of gebouw te hebben voor activiteiten in en van het dorp. Dat heeft geleid tot de oprichting van een stichting en de overdracht van het gebouw aan de Parkweg van de gemeente naar de stichting. Kosten: 1 gulden. Om het gebouw multifunctioneler te maken, en groter, is de benedenzaal aangebouwd. Daarmee kwam er naast de gymzaal en de kleinere bovenzaal, ook een grote zaal voor veelzijdig gebruik beschikbaar. Er is hard gewerkt om een ‘dorpshuis’ neer te zetten dat, met een aanvullende subsidie van de gemeente, zelfstandig kon opereren.
Het bestuur van de stichting heeft de afgelopen 25 jaar geprobeerd te zorgen dat de faciliteiten niet alleen spik-en-span in orde waren, volgens alle (veiligheids-)voorschriften en regels, maar ook dat de voorziening laagdrempelig bleef. Qua toegankelijkheid en qua prijs. Het Parkhuis biedt de faciliteiten. De inhoud van de bijeenkomsten, eten- en drinken, een eventuele feestelijke aankleding of specifieke inrichting: dat mag de huurder zelf doen en zelf bepalen. Best bijzonder eigenlijk; de ene avond een feest. De dag er na een kerkdienst. Een week later een podium in de gymzaal. Dan weer de tafels schots en scheef en spelletjes op het veld buiten.
Een aantal jaar is gebruik gemaakt van een medewerker in dienst die een aantal uur per week additionele arbeid verrichte. Maar het Parkhuis heeft altijd gedraaid op vrijwilligers, en doet dat nog steeds. Een deel van het bestuur is al 25 jaar actief.
“Over het Parkhuis valt zoveel te vertellen. Maar niet zozeer het gebouw, maar de activiteiten die er plaatsvonden maken verhalen en plaatselijke of persoonlijke geschiedenis. Door de jaren heen kwamen en gingen verenigingen en organisaties. Sommige bleven en bestaan soms al lang. In de zalen is gesport, gediscussieerd, gespeeld, vergaderd, gebouwd, gefeest, theater opgevoerd, muziek en ruzie gemaakt. Het Parkhuis faciliteert ‘the circle of life’: van de peuterspeelzaal, schoolgym en de laatste schooldag, via de jeugd van het Gätske naar bijvoorbeeld de volleybalclub of yoga en eindigend bij het senioren orkest en de ouderensoos.”
Iedereen in het dorp heeft wel een herinnering aan het Parkhuis. Wellicht het apenkooien met gymastiek. De eerste prijs voor de mooiste versiering tijdens de optocht bij Koninginnedag. Een heimelijke verliefdheid in de jeudsoos. Een geweldig feest ter ere van een verjaardag in een kroonjaar.
Het Parkhuis bestaat dit jaar dus 25 jaar en dat wordt gevierd. Maar dan stopt het niet. Het Parkhuis wil een faciliteit blijven voor de inwoners van het dorp en omgeving. Daarbij is het belangrijk dat de faciliteit aansluit en aan blijft sluiten bij de wensen en behoeften van het dorp.
"Simpele voorbeelden uit het verleden? De aanschaf van een beamer, de installatie van een WiFi-netwerk, de plaatsing van een zandbak voor de peuters. Het mooiste voorbeeld is wellicht de (mede door een dorpsgenoot mogelijk gemaakte) aanpassingen voor de Harlekijn op de bovenverdieping. Misschien zijn er ook andere wensen of ideeën."
“Het bestuur hoort ze graag. Niet alles lukt, niet alles kan, maar veel toch best wel. De ‘missie’ van de stichting is en blijft om faciliteiten en onderdak te kunnen bieden aan initiatieven in het dorp. Daar is het Parkhuis voor.”