VELP – Samen met twee wijkagenten en twee handhavers van gemeente Rheden trokken donderdagavond 28 februari een 20-tal wijkbewoners uit Velp-Zuid er op uit om de veiligheid in hun wijk te toetsen.
Aangezien er in Velp-Zuid de laatste tijd sprake is van een groeiend aantal woninginbraken hebben de wijkagenten van Velp-Zuid deze actie opgezet om meer betrokkenheid en bewustwording te genereren bij de wijkbewoners.
In vier kleine groepjes werden onder andere brandgangen, openstaande ramen, tuindeuren en verlichting gecontroleerd. Tijdens deze rondgang bleek dat er een groot aantal woningen en tuinen onzorgvuldig beveiligd zijn.
Met veel gemak konden de deelnemers schuurtjes bezoeken, de tuin in lopen en waardevolle spullen traceren. Bij de bewoners waar dit het geval was werd aangebeld om hen te attenderen op dit mogelijke gevaar en kregen zij een informatiebrief en folder met tips.
Ook bleken er diverse auto’s niet afgesloten te zijn.
Bij veel huizen bleek de beveilig ook wel in orde, goede sloten op de deur en poorten en verlichting in de tuin en in de brandgangen. Overigens kunnen huurders van Vivare altijd een verzoek indienden om verlichting aan te brengen in de donkere paadjes om en rond het huis.
Aan het einde van de rondgang werd er nog even nagepraat over de situatie in de wijk en werden alle deelnemers bedankt voor hun aanwezigheid. Het was voor zowel de deelnemers als de inwoners van Velp-Zuid, die bezocht en aangesproken werden, een leerzame avond.
(Tekst gaat verder onder de foto)
U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt.
Ook als u twijfelt, belt u de politie op 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van buren.
Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook jongens en meisjes uit uw eigen buurt zijn die inbreken. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen.
Welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. Plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie op 112.
Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten.
Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Wist u dat het in sommige gevallen zelfs strafbaar is om voorbereidende handelingen uit te voeren?
Let (bij uzelf of bij uw buren) op takjes tegen de deur, papiertjes tussen de deur of een foldertje dat dagenlang uit de bus bljift steken. Dat zijn aanwijzingen die inbrekers mogelijk achterlaten om te bepalen of iemand al dan niet thuis is.
Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt.
Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet en de politie kan dan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. In sommige gevallen is het zelfs strafbaar om voorbereidende handelingen uit te voeren. Twijfel dus niet maar bel de politie.
De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:
De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig!
Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was.
U hoeft niet bang te zijn dat de politie er direct met sirene en zwaailicht aan komt. Degene die de 112-melding aanneemt vraagt u eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten te sturen.