VELP – Afgelopen donderdag 16 mei hield de brandweer uit Velp een informatiebijeenkomst in de brandweergarage aan de Noorder Parallelweg 21 in Velp, dit naar aanleiding van een
woningbrand in de Straatweiden op 5 maart 2019.
Deze informatiebijeenkomst is een nieuwe manier van Brandweer Gelderland Midden om in contact te komen met buurtbewoners die een brand hebben meegemaakt in hun omgeving en met
vragen zitten. De
informatieavond werd voor de eerste keer georganiseerd door het korps, nadat er een woningbrand aan de Straatweiden in Velp plaatsvond.
Brandweer Gelderland Midden verspreidt tegenwoordig een enquêteformulier waarin omwonenden gevraagd wordt of ze behoefte hebben aan bijvoorbeeld een informatieavond, telefonisch contact of een bezoek van medewerkers van de brandweer om vragen beantwoordt te krijgen. Uit het enquêteformulier bleek dat veel bewoners met vragen zaten en ook doordat er de veel autobranden in de wijk zijn geweest.
Na onderzoek van de brandweer is gebleken dat deze brand is ontstaan door een stekkerdoos waar kortsluiting in heeft plaatsgevonden in de woonkamer, ook al zat hier niks op aangesloten. De Brand werd ontdekt door de bewoners zelf, bij thuiskomst en zij alarmeerden direct de brandweer. Die had de brand snel onder controle maar kon niet voorkomen dat het huis voor het grootste gedeelte uitbrandde en onbewoonbaar werd.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Zorg voor goede afspraken....
Patrick Moll, postcommandant van
brandweer Velp vertelde aan de hand van een diavoorstelling hoe men de brand heeft bestreden, en beantwoorde vragen van de aanwezigen hierover. Ploegcommandant en medewerker risicobeheersing Hans Verhoef nam vervolgens het woord over en gaf tips om brand te voorkomen en hoe te handelen bij brand. Wat moet je wel doen of juist niet! Zorg voor goede afspraken...., wie zorgt voor wie? De kinderen, huisdieren, zijn de vluchtroutes bekend? Waar ligt een sleutel voor de voor-/achterdeur, allemaal hele simpele vragen die voor het hele gezin belangrijk zijn in geval van brand. Waar vlucht ik naartoe als er brand is, welke vluchtroute neem ik en oefen dit een keer geblinddoekt of in het donker, met het gezin.
Zorg dat de trap en andere plekken op de vluchtroute vrij van spullen zijn.
Zorg voor brandmelders, het liefst aangesloten op stroomvoorziening van het huis en voorzien van een noodbatterij voor als de stroom uitvalt. De beste plaats is op de vluchtroutes, zoals beneden in de gang en boven op de overloop, natuurlijk ook op zolder als daar iemand slaapt en mogen zij in de andere vertrekken ook geplaatst worden! Hoe meer, des de veiliger! En let ook op de droger en de wasmachine hier ontstaat, dit blijkt uit onderzoek, vaak brand door. De meeste mensen vergeten bijvoorbeeld het pluisfilter van de wasdroger wel schoon, maar vaak zitten er nog twee of drie andere filters in de droger, lees hiervoor de gebruiksaanwijzing eens goed door.
Denk na over waar je je auto parkeert!
Hierna werd de avond afgesloten met een kijkje in de brandweergarage, om eens te laten zien hoe groot en breed een brandweervoertuig nu eigenlijk is en hoeveel ruimte deze nodig heeft. De mededeling die hieraan vast zit: "Zorg dat uw auto juist is geparkeerd en niet op de stoep, een kruising of op een hoek van de straat, er zal maar eens brand in je eigen huis zijn en de brandweer kan er niet komen."
Er zijn in Velp al meerdere testrondes geweest, waarbij de brandweer, politie en burgemeester Carol van Eert, met diverse brandweervoertuigen, de wijk in gegaan zijn om de bewoners op foutparkeren aan te spreken. Ook is bij de herinrichting van straten en woningen, bijvoorbeeld in de Titus Brandsmastraat te Velp, de weg anders ingedeeld waardoor er meer ruimte voor de hulpdiensten is.
Het was een informatieve avond voor een 20-tal bewoners uit Velp, die deze avond aanwezig waren. De brandweer was positief en tevreden over de opkomst en blij, op deze manier, bewoners van extra
informatie te kunnen voorzien.
Klik op de bovenste foto voor meer foto's.