Informatiebijeenkomst over artritis, artrose en jicht

30 sep 2016, 15:01 Nieuws
reuma
rheden.nieuws.nl

REGIO - Op Wereldreumadag, woensdag 12 oktober organiseert de Reuma Patiënten Vereniging Arnhem en Omstreken. in samenwerking met Rijnstate een gratis informatieavond over de verschillen tussen artrose, artritis, jicht en de behandeling hiervan.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen met artrose, artritis of jicht en andere geïnteresseerden.

Programma

  • 19.00 uur, Zaal open en ontvangst
  • 19.30 uur, Reumatoloog dr. C.M.A. de Gendt, reumatoloog, spreekt over artrose en artritis en de verschillende behandelmogelijkheden
  • 20.10 uur, Pauze en gelegenheid om informatiestands te bezoeken
  • 20.30 uur, Dr. M. Janssen, reumatoloog, spreekt over jicht en de behandelmogelijkheden
  • 21.30 uur, Afsluiting

Tijdens de lezing kunnen er vragen worden gesteld. Ook zijn er informatiestands aanwezig van het Reumafonds, de reumaverpleegkundigen, POM Revalidatietechniek uit Nijmegen en de Reuma Patiënten Vereniging Arnhem e.o.

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats in het auditorium van Rijnstate Arnhem, Wagnerlaan 55 in Arnhem. De avond is gratis net als de koffie en thee. De parkeerkosten zijn voor eigen rekening.

Verplichte aanmelding

Aanmelden is verplicht en kan vanaf 1 oktober via de website van de Reuma Patiënten Vereniging Arnhem, www.reuma-arnhem.nl of per telefoon 06-22 78 46 76.

Artrose

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht.

Artritis

Bij artritis is in tegenstelling tot artrose sprake van een ontsteking waardoor gewrichten pijnlijk zijn en de ontsteking blijvend letsel kan veroorzaken in gewrichten.

Jicht

Jicht is een pijnlijke reumatische ontsteking gekenmerkt door gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. In het warme bloed lost urinezuur gemakkelijk op, maar bij een te hoge concentratie hiervan kan dit zuur neerslaan in de vorm van kleine naaldvormige kristallen. In een relatief koude omgeving, zoals handen en voeten, gebeurt dit het gemakkelijkst.