GEMEENTE RHEDEN - Het overgrote deel van de inwoners (99,8 %) van de gemeente Rheden voelt zich veilig in hun buurt. Slechts 3,2 % ervaart overlast zo blijkt uit de gehouden Veiligheidsmonitor in 2015.
Daarnaast geven inwoners een ruim voldoende als het gaat om leefbaarheid en veiligheid. Bijna alle thema’s geven een hogere score dan was verwacht.
Mooie rapportcijfers
De uitkomsten van de Veiligheidsmonitor geven over het algemeen mooie rapportcijfers. Het cijfer voor leefbaarheid is 7,4 (was 7,3 in 2013) en voor veiligheid 7,3 (was 7,2 in 2013). Bovendien is het aantal delicten, slachtoffers van vernielingen, woninginbraken afgenomen.
Wel is het aantal inwoners dat slachtoffer is geweest van een geweldsdelict iets gestegen van 1,5% naar 2,2 %. Maar ondanks dat het aantal slachtoffers van een gewelddelict hoger is dan in 2013, is het resultaat in relatie tot de regio en landelijk juist laag.
Wat gebeurt er met de cijfers?
De gemeente gebruikt de uitkomsten van de veiligheidsmonitor bij het evalueren van haar veiligheidsbeleid. En dan vooral op het gebied van ‘veiligheid en wonen’ en ‘veiligheid en jeugd’.
Met het veiligheidsbeleid wil de gemeente de leefbaarheid verbeteren en het aantal delicten verminderen waardoor inwoners zich veilig blijven voelen. De veiligheidsmonitor laat zien in hoeverre de doelen in het veiligheidsbeleid gehaald zijn en of er aanleiding is om het beleid te veranderen.
Veiligheidsmonitor
Elke twee jaar wordt de zogenaamde Veiligheidsmonitor gehouden in de gemeente Rheden. Dit is een enquête om de beleving van inwoners te meten als het gaat om veiligheid en leefbaarheid.
Hoe ervaart u de veiligheid in uw buurt? Bent u de afgelopen 12 maanden slachtoffer geweest van een misdrijf? Hoe tevreden bent u over de politie? Dit zijn enkele vragen uit de Veiligheidsmonitor die steekproefsgewijs gesteld worden aan inwoners van de gemeente Rheden.
Burgemeester P.M. van Wingerden-Boers: “De uitkomst van de monitor is het over het algemeen positief. Daar ben ik blij mee. Maar ik vind het belangrijk dat we blijven volgen hoe inwoners denken over veiligheid en dus ook over leefbaarheid, in hun straat en buurt. Want zo kunnen we altijd ons beleid bijstellen als dat nodig is. Want het veiligheidsbeleidsplan maken we per slot van rekening voor onze inwoners.”