Inzameling Metaal en Drankkartons nu ook in gemeente Rheden

19 jun 2015, 7:57 Nieuws
plastic heroes
Plastic Heroes

GEMEENTE RHEDEN - Al een aantal jaren kunt u plastic verpakkingsmateriaal gescheiden in zakken verzamelen en één keer in de twee weken bij de afvalcontainer aan de straat zetten. Vanaf 1 juli mogen daar ook metalen blik(jes) en kartonnen drinkpakken bij.

De gemeente Rheden geeft aan: “Hiermee willen we bereiken dat hoeveelheid restafval minder wordt en dat we in onze gemeente nog meer en beter afval gaan scheiden. De gescheiden inzameling van verpakkingen van plastic, metaal en drankkartons volgt hiermee de landelijke ontwikkeling ‘Van afval naar grondstof’.”

Heel gunstig is dat u de drie afvalsoorten niet meer apart hoeft te houden of bij het restafval te gooien. Het Plastic, Metaal én de Drinkpakken mogen gewoon bij elkaar gegooid worden. Deze inzameling wordt ook wel de PMD inzameling: Plastic, Metaal (blik) en Drinkpakken.

Wat is PMD-verpakkingsmateriaal?

PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drinkpakken (zoals sappen en zuivel). Een aanzienlijk deel van het dagelijks weggegooide huishoudelijk afval (restafval) wordt gevormd door deze PMD fractie terwijl ze grondstoffen bevatten die heel goed kunnen worden hergebruikt.

Waar moet het PMD heen?

U kunt het PMD allemaal bij elkaar doen en in de welbekende plastic zakken die via de gemeente te verkrijgen zijn en op verschillende adressen gratis opgehaald kunnen worden. De zakken mogen naast de groene afvalcontainer aan de straat gezet worden.

Zie: https://www.rheden.nl/Inwoners/Afval/Afval_scheiden/Afhaaladressen_plastic_zakken

PMD wordt nieuwe grondstof

De techniek op het gebied van afvalscheiding is inmiddels zo goed ontwikkeld dat het voor de afvalverwerker tegenwoordig vrij gemakkelijk is om verschillende soorten plastic, metaal en drinkpakken goed van elkaar te scheiden en te recyclen. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en worden meer grondstoffen hergebruikt.