Het nieuwe jaar is in zicht, dus is het tijd om terug te blikken op
2015. Een bewogen jaar met veel mooie momenten maar ook veel heftige gebeurtenissen. Zoals de aanslagen in Frankrijk, die helaas een zwarte schaduw over het afgelopen jaar werpen. Wij hebben het belangrijkste nieuws van elke maand op een rijtje gezet.
Januari: 2015 begint met een terroristische aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo, gevestigd in
Parijs. Twee mannen nemen op 7 januari de aanwezigen tijdens een redactievergadering met kalasjnikovs onder vuur. Twaalf personen kwamen om het leven. Nederland reageerde geschokt op de aanslag in Parijs en er werden massaal acties opgezet om steun te betuigen aan het Franse volk. Een week later kwamen vijfhonderd exemplaren van het weekblad naar Nederland die vrijwel direct waren uitverkocht.
In Nederland was Tarik Z. ook uitgebreid in het nieuws. Gewapend met een neppistool kaapte hij de uitzending van het achtuurjournaal om zendtijd te eisen. Maar voordat hij die kon krijgen, was hij al overmeesterd door de politie. Dinsdag 22 december is Tarik Z. in hoger beroep veroordeeld tot veertig maanden cel, waarvan 24 voorwaardelijk.
Februari: In Oekraïne wordt er, na maanden van hevige gevechten, eindelijk een serieus staakt het vuren afgekondigd waarbij alle zware wapens worden teruggetrokken. Na enkele dagen wordt de wapenstilstand al gebroken en gaan de gevechten helaas weer verder. Volgens Boris Tarasjoek, de Oekraïense oud-ambassadeur in Nederland en oud-minister van Buitenlandse Zaken, had Nederland de Oekraïense regering moeten steunen met wapens gezien de opstelling van Oekraïne na de ramp met vlucht MH17 in 2014.
Maart: Een toestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings stort neer in de Franse Alpen. Bij deze ramp komen alle 144 passagiers en 6 bemanningsleden om het leven. Ook de Nederlandse Iris Claassen (20) uit het Brabantse Deurne overleefde de crash niet. Uit onderzoek bleek later dat de copiloot het toestel met opzet liet crashen.
In Nederland treedt Ivo Opstelten af als minister van Veiligheid en Justitie. Vrijwel gelijktijdig doet staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven hetzelfde. Beiden moesten het veld ruimen omdat ze de Tweede Kamer foutief hadden geïnformeerd over betalingen aan drugscrimineel Cees H.
April: Nepal wordt opgeschrikt door een heftige aardbeving met een kracht van 7.9 op de schaal van Richter. De beving heeft verwoestende gevolgen voor het land en zeker 7,557 mensen overleven de aardbeving niet. Twaalf Nederlanders raken lichtgewond tijdens de aardbeving, zij vlogen samen met 92 landgenoten dezelfde week nog terug naar Nederland. Daarnaast ging er al snel een Nederlands reddingsteam naar Nepal om te helpen bij het zoeken naar de slachtoffers van de aardbeving.
Mei: Bram van Ojik maakt bekend af te treden als fractievoorzitter van GroenLinks. De 29-jarige Jesse Klaver volgt hem op en wordt met zijn 29 jaar de jongste fractievoorzitter uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Zijn doel? De aanval openen op de gevestigde politiek en Nederland veranderen.
Juni: Dit jaar was de eerste editie van de Europese Spelen, een sportevenement voor atleten uit Europese landen. De Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe fungeerde als eerste gastheer van het evenement. Eind 2014 leek Nederland nog een bod te gaan doen om de volgende Europese Spelen in 2019 binnen te halen. In juni liet het NOC*NSF weten hiervan af te zien nadat overheden hadden bekendgemaakt het sportevenement niet financieel te steunen met 57,5 miljoen euro.
Juli: Vier dagen lang stond Utrecht in het teken van de Tour de France. In totaal bezochten ongeveer één miljoen mensen de Domstad bij de start van het grootste wielerevenement ter wereld. Robert Gesink en Bauke Mollema eindigden beiden in de top tien van het algemeen klassement.
Augustus: Dafne Schippers schrijft op 28 augustus Nederlandse sportgeschiedenis door op het WK atletiek goud te veroveren. Ze won de finale van de 200 meter en is de eerste Nederlandse atlete die een wereldtitel verovert. Ze liep bovendien voor het eerst onder de 22 seconden waarmee ze een Europees record neerzette. Dezelfde week won Schippers zilver op de 100 meter sprint.
September: In september werd bekend dat de Duitse autofabrikant Volkswagen, op grote schaal gesjoemeld heeft met de software die de uitlaatgassen van auto’s beïnvloed. In Nederland werden 160.000 auto’s teruggeroepen naar de fabriek.
Oktober: Het Nederlandse Circus Herman Renz wordt failliet verklaard. Het circus kwam in financiële problemen doordat de bezoekersaantallen tegenvielen. Een mogelijke doorstart werd al snel van de baan geveegd door de belastingdienst.
November: Op 13 november wordt Frankrijk opnieuw getroffen door IS-terroristen. Bij een zestal aanslagen in Parijs vallen meer dan 130 doden en raken meer dan 200 mensen gewond. Het zijn de dodelijkste aanslagen in Europa sinds de bomaanslagen in Madrid uit 2004.
Het dreigingsniveau in Nederland blijft ondertussen staan op substantieel. Dat wil zeggen dat de kans op aanslagen in Nederland reëel is. Uit verschillende peilingen blijkt dat Nederlanders niet banger worden voor de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het merendeel van de deelnemers denkt wel dat het bestaan van IS de veiligheid in Nederland negatief beïnvloedt.
December: Op 12 december werd er op de klimaattop in Parijs een nieuw verdrag gesloten tussen 195 landen. Met nieuwe doelstellingen hopen de landen gezamenlijk de klimaatverandering terug te dringen. Nederland streeft naar een breed en juridisch bindend klimaatakkoord met een snelle vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Op de lange termijn zou de wereldwijde opwarming beperkt moeten worden tot onder de 2 graden Celsius.
Wat 2016 ons allemaal gaat brengen weten we nog niet precies, verwacht wordt dat de Nederlandse economie blijft groeien en de koopkracht zal stijgen. Ook is Nederland de eerste zes maanden van 2016 voorzitter van de Europese Unie en wordt als het goed is in maart de 17 miljoenste inwoner van Nederland geboren.