LANDELIJK - Waarschuwing: kans op tekenbeten deze week zeer hoog. Veel mensen vergeten zichzelf na een bezoek aan het groen echter te controleren op tekenbeten. Ze lopen daarmee onnodig een groter risico op het krijgen van de ziekte van Lyme.
Een Teek is een spinachtig diertje die verwant is aan de mijt, de diertjes leven van het bloed van gewervelde dieren: ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Een tekenbeet is niet pijnlijk en wordt vaak alleen opgemerkt doordat men de teek in de huid ziet zitten.
Een tekenbeet kun je overal oplopen. In het bos, het park, de duinen of in de tuin maar ook in de stad. Het is belangrijk om jezelf na bezoek aan de natuur te controleren op tekenbeten. Want van een tekenbeet kun je ziek worden.
Sommige teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Heeft een teek zich vastgebeten, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Je kunt hiervoor een puntig pincet gebruiken, of een speciale tekentang of kaart.
Houd na de beet de plek rond de beet nog drie maanden in de gaten. Maar let ook op andere gezondheidsklachten. Krijg je een rode, ringvormige uitslag rond de beetplek of krijg je griepachtige klachten? Neem dan contact op met de huisarts.
Ook als de teek waarschijnlijk meer dan 24 uur in de huid vast heeft gezeten kun je contact opnemen met de huisarts om te bespreken of behandeling nodig is.
Vanaf deze maand mei tot ver in de zomer is de tekenactiviteit volgens Stichting Tekenbeetziekten erg hoog. Zij baseren zich op weersomstandigheden, weersverwachtingen en de tijd van het jaar.
Op tekenbeetziekte vindt u meer informatie over teken.