ROZENDAAL – Voor een volle aula met voornamelijk 4e-jaars leerlingen van het Rhedens Rozendaal gaf gastspreker William (Bill) Hartwell een lezing over het Amerikaanse ruimtevaartuig Orion en de toekomst van de ruimte wetenschap.
Hartwell, is hoofd van het NASA's Orion Programma en woont sinds 1,5 jaar in Nederland. Hij werkt momenteel als ingenieur bij ESTEC , het Europees Centrum voor Ruimteonderzoek en technologie in Noordwijk. ESTEC is onderdeel van ESA, het European Space Agency, de Europese ruimtevaartorganisatie.
In zijn lezing vertelde hij over de geschiedenis van ruimtestudies en -vaartuigen waaronder het eerste ruimtevaartuig de Apollo (van 1968 tot 1973) gevolgd door de Space Shuttle (1981-2011).
Met de Apollo is het gelukt om 12 mensen op de maan te krijgen met in totaal 5 vluchten. Daarna werd de Spaceshuttle ontworpen en deze werd meermaals ingezet. Helaas zijn er bij deze vluchten 3 ongevallen te betreuren en zijn vaartuigen en verloren gegaan en astronauten omgekomen.
Dit geeft aan hoeveel gevaar er schuilt in deze ruimtevluchten en hoeveel studie er nodig is om deze vluchten veilig mogelijk te maken.
In de komende jaren wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van het Amerikaanse ruimtevaartuig Orion, een 'Multi-Purpose Crew Vehicle' (MPCV) en één van de opvolgers van NASA's spaceshuttle. De hoop is dat Orion in de toekomst mensen naar het internationale ruimtestation ISS kan brengen maar ook naar de maan en mogelijk zelfs naar Mars.
Bill Hartwell wil in zijn lezingen kennis delen en mensen inspireren voor de techniek die daarbij komt kijken. Hij vertelde enthousiast over de geschiedenis en de toekomst van de ruimtevaart.
Het ligt in de verwachting dat de Orion in 2021 zijn eerste bemande ruimtereis kan maken. Voor die tijd staan er nog een aantal onbemande proefvluchten op de planning.
De aanwezige leerlingen luisterden aandachtig en geïnteresseerd naar de lezing en kregen daarna de tijd voor het stellen van vragen.