Prachtige lezing van Henri Kleijer over zijn werk op Landgoed Middachten

10 feb 2017, 15:04 Nieuws
dsc5527jamielebbinka7iijla77
De Steeg - Afgelopen donderdag avond gaf Henri Kleijer, jachtopzichter en bosbaas van Middachten een lezing in het ’t Parkhuis in De Steeg. De zaal ging open om 19:30 en de lezing zelf zou om 20:00 uur van start gaan, er waren ruim 60 bezoekers.
Henri Kleijer is al meer dan 24 jaar werkzaam voor Middachten en treedt op als jachtopziener en ‘bosbaas’ van het landgoed. Hij praat over het landgoed, de landerijen en het bos als of het van hem zelf is, zo zuinig en liefdevol gaat hij ermee om. Henri is een echte natuurliefhebber, zo probeert hij overal aan te denken en te zoeken naar de beste oplossing voor het landgoed en de natuur. Ook het wild dat op het landgoed en in de Uiterwaarden en bossen leeft, neemt een speciale plek in.

Fotografie

Henri fotografeert graag in de natuur van het landgoed. Aan de hand van zijn eigen foto’s liet hij de bezoekers kennis maken met zijn werkplek en in de lezing nam hij iedereen mee naar alle jaargetijden rondom het Kasteel.
Zo kwamen edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen, vogels en diverse zeldzame planten voor in zijn lezing. Het mooiste was toch wel de ijsvogel met zijn felblauwe kleuren waar aan het zijn naam te danken heeft.
Filmpje van Ruben Smit over de IJsvogel:

Jacht

Henri vertelde ook over de jacht, helaas is dat voor sommigen een moeilijk of vervelend onderwerp. Wat eigenlijk best wel een beetje te begrijpen is, maar het is nodig voor het beheer van het wild. Te veel dieren in een gebied kunnen gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld diverse ziektes en een voedseltekort.
Zo werd hij een aantal jaren geleden geadviseerd om de populatie konijnen terug te dringen. Henri gaf duidelijk aan dat het volgens hem niet nodig was. Helaas blijkt dat dit soort keuzes ook wel eens niet de juiste kunnen zijn, dat jaar was het aantal zieke konijnen erg hoog.
Er wordt altijd een weloverwogen keuze gemaakt, of, waar en welk wild er wordt afgeschoten. De jacht is ook een bron van inkomsten voor Middachten, geschoten wild wordt, verkocht aan restaurants in de omgeving. Natuurlijk niet de zieke dieren die ongeschikt zijn voor consumptie,
Lezing van Henri Kleijer

Faunadag

Na de periode van de jacht wordt er jaarlijks op Kasteel Middachten een Faunadag georganiseerd, deze is dit jaar op zaterdag 25 maart. Iedereen die meer wil weten over wild- en faunabeheer is van harte welkom. Dit jaar wordt er ook een fotowedstrijd gehouden met als thema ‘Wilde hoefdieren van de Veluwe’. De entree voor dit evenement is vrij.
Tijdens de Faunadag zijn er naast een geweientoonstelling ook diverse andere activiteiten voor jong en oud. Verschillende organisaties geven informatie over natuur- en faunabeheer en beheerders vertellen uit eigen ervaring over de jacht en het faunabeheer op de Veluwe. Een valkenier geeft roofvogeldemonstraties. Ook kan je zien en proeven wat de diverse restaurants van het wild maken.
Speciaal voor de kinderen is er een leuke speurtocht, waarbij ze van alles over onze viervoeters te weten komen.