VELP - Altijd al willen weten hoe de wereldscheepvaart zich heeft ontwikkeld? Vooral vanaf de uitvinding van de stoommachine rond 1800? Kom dan naar de Ik-buurt-mee!-lezing van scheepswerktuigkundige Ton Roskam in Boekhandel Jansen & de Feijter op dinsdagavond 31 mei.
Eeuwenlang bewogen mensen zich over het water door te roeien en te zeilen, dus met behulp van menskracht en/of windkracht. Met de komst van de stoommachine rond 1800 veranderde dat.
Ton Roskam vertelt het verhaal van de scheepvaart en scheepsbouw vanaf die tijd: hoe stoommachines de roeiriemen of schoepraderen aandreven. Hoe later de al door Archimedes bedachte schroef het voortstuwingsmechanisme werd. Hoe tussen 1900 en 1940 de stoomschepen plaats maakten voor schepen met een dieselmotor.
En hoe na de Tweede Wereldoorlog de schepen steeds verder werden geautomatiseerd. Ze werden groter en geavanceerder, maar vergden steeds minder bemanningsleden. Ter vergelijking: een VOC-schip was 40 meter lang en had 200 bemanningsleden. De Evergiven, die vorig jaar het Suezkanaal blokkeerde, is 400 meter lang en doet het met 24 man aan boord.
Over de spreker
Ton Roskam is in Vlissingen opgeleid als scheepswerktuigkundige. In 1966 haalde hij na 10 jaar met veel verplichte vaartijd het hoogste diploma scheepswerktuigkunde. Met dit diploma op zak kreeg hij een baan aan de wal: bij Thomassen Machinefabriek in Rheden, dat onderdeel werd van het bekende (en beruchte) Rijn-Schelde-Verolme (RSV). Hij was daar de liaison voor de verkoop van industriële gasturbines van General Electric. Toen RSV in 1983 ten onder ging, begon hij zijn eigen bedrijf. Hij werkte ook in het onderwijs.
Praktische info
Aanmelden
Aanmelden voor de lezing is verplicht en kan op de website www.eenpassievoorboeken.nl of in de boekhandel.