GEMEENTE RHEDEN - In maart heeft de gemeente een onderzoek gedaan naar Participatie via het
inwonerspanel “Rheden Spreekt. Voor dit onderwerp hebben 583 van de 909 panelleden meegedaan.
Dat is een respons van 64,1%. Het onderzoek is representatief over de dorpen en het geslacht. De representativiteit over de leeftijd is nog onvoldoende. Het gaat hier om de groep jongeren onder de 19 jaar en ouderen boven de 78 jaar.
Resultaten onderzoek Participatie
De gemeente heeft de panelleden voor het onderzoek Participatie op verschillende deelthema’s bevraagd. Hoe actief zijn mensen in vrijwilligerswerk; Hoe betrokken zijn mensen als het gaat om inwonersparticipatie (gemeente betrekt inwoners bij haar beleid en projecten); en wat mensen nodig hebben om met eigen bewonersinitiatieven te komen.
Actieve inwoners
95% van de respondenten geeft aan dat de lokale samenleving behoefte heeft aan inwoners die zich actief inzetten en dat vrijwilligerswerk zeer belangrijk is. 69% van de ondervraagden doet al vrijwilligerswerk.
Op de vraag of men bereid is dit ook in de toekomst te doen antwoordt 75% aan dit te willen. 38% van de vrijwilligers spant zich in voor zorg en ondersteuning, 23% voor sport-, 20 % voor cultuur- en 15% voor onderwijsactiviteiten.
Inwonersparticipatie
Een kwart van het panel geeft aan niet betrokken te willen worden bij onderwerpen of beleidsterreinen van de gemeente. De rest geeft aan vooral betrokken te willen worden bij zorg en ondersteuning (29%), natuur (28%), veiligheid (24%), cultuur (22%) en milieu (20%).
Thema’s als politiek en bestuur, onderwijs en levensbeschouwing worden het minst geschikt geacht. Op de vraag of men betrokken wil worden bij zijn/haar wijk of straat geeft respectievelijk 56% en 33% daar positief antwoord op. Daarbij wil 47% betrokken worden bij gemeentebrede plannen en 38% bij strategische onderwerpen en visies.
Op de vraag op welk niveau men betrokken wil worden geeft een kleine meerderheid aan dat men geraadpleegd wil worden. 29% wil graag adviseren, 18% wil met de gemeente samen ontwikkelen en uitvoeren en 11% wil zelf het initiatief nemen.
Inwonersinitiatieven
Als het gaat om inwonersinitiatieven geven panelleden aan dat de gemeente hen moet ondersteunen en faciliteren. (98%). Er is duidelijk behoefte aan informatieverstrekking (45%), praktische ondersteuning (43%) maar ook inhoudelijke ondersteuning (39%). 54% vindt dat de gemeente
initiatieven moet stimuleren.
Ruim de helft wil via online kanalen op de hoogte gehouden worden (57%) en 41% wil zowel off- als onlinekanalen. Het meest populaire informatiekanaal is e-mail. Bewonersbijeenkomsten scoren 20%. Sociale media worden het minst genoemd.
Verdiepingslag door focusgroepen
De gemeente wil graag samen met inwoners het beleid voor overheids- en inwonersparticipatie verder uitwerken met een drietal focusgroepen. Panelleden zijn gevraagd of ze interesse hebben om met de gemeente te kijken hoe het beleid verder vorm te geven. Eind mei en begin juni zijn er bijeenkomsten gepland. Ook de Adviesgroep Sociaal Domein (ASD) en de wijk- en dorpsverenigingen worden verderop in het proces betrokken.
De factsheet met alle gegevens van het Participatieonderzoek is te downloaden via
www.rhedenspreekt.nl