Lous stelt voor: Hospice Rozenheuvel

23 feb 2015, 11:00 Nieuws
21 2 2015 16 22 21
Lous, rheden.nieuws.nl

Zeer ernstig zieke mensen hebben vaak de wens om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, maar soms is dit geen optie (meer). Waar in een eerder stadium van de ziekte de focus lag op dagen toevoegen aan het leven, ligt deze nu op leven toevoegen aan de dagen. Bij Hospice Rozenheuvel staat een team van zorgverleners klaar om de laatste weken of maanden zo prettig mogelijk in te vullen voor de patiënt en zijn of haar naasten.

Een hospice is een instelling die zich in terminale zorg heeft gespecialiseerd. Ongeneeslijk zieken kunnen hier tot aan hun dood worden verzorgd. Door de huiselijke sfeer wordt dit als beter ervaren dan een ziekenhuisomgeving, terwijl er toch voldoende medisch personeel aanwezig is.

Hospice Rozenheuvel

Hospice Rozenheuvel in Rozendaal is een ‘high-care’ hospice. Zij bieden deskundige zorg in een veilige omgeving. Dat wordt palliatieve zorg genoemd. In Rozenheuvel staat er 24 uur per dag een team van zorgverleners klaar. Zij willen mogelijk maken dat mensen waardig afscheid kunnen nemen van het leven en zich kunnen voorbereiden op het sterven. De zorg is er dan ook op gericht om de patiënt en zijn of haar naasten zo goed mogelijk te ondersteunen in dit proces.

img 1137a

Hospice Rozenheuvel aan de Rosendaalselaan 20 in Rozendaal

Nancy Groot

Nancy Groot is nu ander half jaar vrijwilligerscoördinator in Rozenheuvel. “Hiervoor werkte ik als manager in een kinderopvang”, vertelt Nancy. “Ik heb altijd gezegd dat als ik ooit de tijd krijg om vrijwilligerswerk te doen, dan ga ik dat in Rozenheuvel doen. Toen ik door een reorganisatie mijn baan verloor in de kinderopvang, ben ik in Rozenheuvel als zorgvrijwilliger begonnen. Het is bijzonder, eerst werkte ik met mensen in het begin van hun leven en nu aan het eind.”

Vrijwilligerscoördinator

“Na drie maanden ging de vrijwilligerscoördinator weg en heb ik gesolliciteerd op die functie. Ik heb de baan gekregen. Het bevalt mij goed, ik vind het erg leuk om met mensen te werken.” De belangrijkste taak van Nancy is het bijhouden van roosters, gesprekken voeren met huidige en eventuele nieuwe vrijwilligers, cursussen maken en de vrijwilligers te scholen.

Bijzondere sfeer

De sfeer in Hospice Rozenheuvel is heel bijzonder. Ondanks dat het een plek is waar veel verdriet is, voelt iedereen zich welkom. Daar waar het kan wordt het gezellig gemaakt. “Albert Hein in Velp schenkt ons iedere week bloemen. Geweldig dat zij dit doen”, vertelt Nancy.

Gasten en geen patiënten

Nabestaanden zijn zeer te spreken over de warmte en de gastvrijheid. Zij zijn erg dankbaar voor de mogelijkheden die Rozenheuvel te bieden heeft. De zorgverleners proberen zoveel mogelijk mee te gaan in alle wensen die er zijn. Niet voor niets staat Rozenheuvel zo hoog aangeschreven.“De mensen die hier verblijven noemen wij geen patiënten maar gasten, omdat wij willen dat zij zich ook zo voelen”, legt Nancy uit. “Het is het laatste huis en wij hopen dat het voor iedereen ook een thuis is.”

Familie ontlasten

“ Mensen komen hier vanuit een thuissituatie of uit het ziekenhuis. De familie is vaak overbelast en kan daardoor de zorg van hun naasten niet meer aan. Door de persoon hier te laten verblijven ontlasten wij de mensen om de gasten heen. Hier kunnen zij weer partner zijn, of zoon of dochter.”

Eigen kamer

Rozenheuvel heeft plaatst voor 10 gasten en daarmee zijn zij een van de grootste hospices. De gasten krijgen een eigen kamer, die zij met eigen spullen een zo persoonlijk mogelijke sfeer kunnen geven.

Multidisciplinair team

Om de zorg te verlenen die in de laatste levensfase wenselijk is, is er een multidisciplinair team aanwezig. Dit team bestaat grotendeels uit artsen, verpleegkundigen en verzorgenden”, aldus Nancy. “Maar ook uit een pastoraal- en een psychosociaal medewerker. Onze gasten hebben vaak veel vragen en/of angsten over de dood. Zij kunnen dan bij deze medewerkers terecht.”

Maar liefst 118 vrijwilligers

Er wordt veel gebruik gemaakt van vrijwilligers, die vol overgave en liefde mensen in de laatste periode van hun leven een zo prettig mogelijke tijd willen geven. Rozenheuvel telt maar liefst 118 vrijwilligers. Mede dankzij deze grote groep vrijwilligers kunnen zij optimale zorg bieden.

Verschillende functies

“Voor vrijwilligers hebben wij verschillende functies”, vertelt Nancy. “Zo hebben wij vrijwilligers bij de receptie, in een kookgroep, technische dienst, de tuin, in de zorg en ter ondersteuning met hand en span diensten. Zij staan onder leiding van het verplegend personeel.”

dsc03761a

Vrijwilligerscoördinator Nancy Groot

Bamibal van Beursken

“Soms is het zitten naast een bed van een gast al voldoende, maar er zijn ook gasten die graag nog eens een wandeling willen maken, of een ritje op onze Duo Scootmobiel. Onze gasten voelen zich dan even niet ziek. Een bamibal eten bij Automatiek Beursken in Velp is overigens echt een begrip”, glimlacht Nancy.

Je moet er tegen kunnen

Wanneer iemand zich aanmeld als vrijwilliger, bekijkt Nancy eerst of iemand wel geschikt is. “Mensen denken er vaak over na,maar hebben het nog niet ervaren”, zegt Nancy. “Het is pittig om hier te werken, dat moet je echt kunnen. Wij laten mensen eerst vier diensten meedraaien en bespreken dan hoe het is gegaan. Klopt het van beide kanten, dan krijgen zij een interne cursus aangeboden.”

Ine van Haren

Ine van Haren is een van de zorgvrijwilligers in Rozenheuvel. Ine: “Ik heb 25 jaar op kantoor van een bouwbedrijf gewerkt. Toen ik op het punt stond om te kiezen wat ik wilde, ben ik in de uitvaartbranche gaan kijken. Dit bleek voor mij niet haalbaar, waardoor ik mij ging oriënteren in het stadium daarvoor.”

Gasten zijn in goede handen

“Ik kwam terecht bij VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) in Rheden. Dit is een ‘low-care’ afdeling. Ik heb er even gewerkt, maar het was niet wat ik wilde. Ik had er moeite mee dat ik om 16:00 uur weg kon, maar dat er pas om 19:00 uur een andere vrijwilliger was. Dan zit ik niet lekker thuis. Ik heb toen de tip gekregen om naar Rozenheuvel te gaan. Hier kan ik met een gerust hart naar huis gaan, want ik weet dat de gasten in goede handen zijn”, zegt Ine. Inmiddels werkt ze hier al 8 jaar.

Muziek- en creatief therapeut

Rozenheuvel heeft ook een muziek- en creatief therapeut. Gasten kunnen met de muziektherapeut luisteren naar muziek of zelf muziek maken. Ook wordt vaak de muziek uitgezocht voor de uitvaart. De creatief therapeut kan met de gasten schilderen of tekenen. “Het is wel eens voorgekomen dat er een kist beschilderd wordt, samen met de gast en met zijn of haar naasten”, vertelt Ine. “Dat is heel intensief, waardoor je dicht bij de mensen komt. Doordat je bezig bent komen er vaak veel verhalen.”

Verse maaltijden

In 2011 is Rozenheuvel begonnen met het dagelijks koken van verse maaltijden. Dat is bijzonder want in veel instellingen worden kant en klare maaltijden geserveerd. Iedere dag wordt er door de vrijwilligers gevraagd wat de gasten willen eten en dan worden er boodschappen gedaan.

Geweldige kookgroep

Als een gast iedere dag hetzelfde wil eten, dan kan dat gewoon. Nancy: “Ik vind onze kookgroep geweldig. Iedereen heeft een vast kookmaatje, waardoor iedereen goed op elkaar is ingespeeld. Het is knap dat zij op een 5-pits gasstel voor iedereen een heerlijke maaltijd kunnen bereiden.”

Rozenblaadjes en kaarsjes

Het is wel duidelijk dat iedere wens van een gast wordt gerealiseerd, indien dit mogelijk is. Naast de badkamer in de kamer van iedere gast, is er ook een extra grote badkamer in het pand. Ine: “Gasten hebben vaak de wens om nog een keer lekker uitgebreid in bad te kunnen. Het komt ook veel voor dat de gast graag nog eens met zijn of haar (jonge) kinderen of kleinkinderen in bad wil. Dan pakken wij groots uit. We versieren de ruimte met rozenblaadjes en branden kaarsjes.”

Verschillende rituelen

Rozenheuvel heeft verschillende rituelen. Een daarvan wordt uitgevoerd als er een gast is overleden. Ine: “Wanneer er een gast is overleden branden we een kaars bij de receptie. Zo zijn de mensen die binnenkomen of aan het werk zijn meteen op de hoogte.”

Kaars uitblazen

“Wanneer de gast wordt opgehaald door een uitvaartondernemer leggen wij een doek met rozen over de kist. Samen met de familie gaan we naar de rouwauto. Iedere uitvaartondernemer rijd dan langs het pand heen. Wanneer we bij de receptie terugkeren blaast de familie de kaars uit.”

Bloem in bed

Ondertussen is er een bloem in het bed van de overleden gast gelegd. “Dit doen wij zodat het geen koud en leeg bed is wanneer de familie terugkeert op de kamer. Dit wordt altijd erg gewaardeerd”, vult Nancy aan. Het is een streven dat er altijd een vrijwilliger naar de uitvaart gaat.



Zorgvrijwilliger Ine van Haren

Mensen bereiken

In de toekomst zou Nancy de drempel nog iets lager willen maken. Rozenheuvel houd een keer per jaar een openhuis en dat trekt gemiddeld 100 bezoekers, maar toch merkt Nancy dat het een moeilijk onderwerp blijft. Ze zegt: “Ik wil wel iets meer met social media doen, bijvoorbeeld een eigen facebookpagina maken. Ik denk dat wij zo meer mensen bereiken.”

Indrukwekkend en inspirerend

Het zou ook goed zijn als er meer aandacht wordt besteed aan palliatieve zorg. Het is een heel bijzondere tak in de zorg. Er wordt de laatste jaren veel (weg)bezuinigd, waardoor de zorg in sommige gevallen niet optimaal is. In Rozenheuvel is daar geen sprake van. Het is indrukwekkend en inspirerend om daar te zijn. Hier krijgen de gasten de zorg die zij verdienen plus een hele hoop extra.

Informatie

Hospice Rozenheul is onderdeel van het Leger des Heils Gelderland. Rozenheuvel ligt aan de Rosendaalselaan 20 in Rozendaal. Kijk op www.rozenheuvel.nl voor informatie.

ondertekening lous
volg lous

____________________________________________________________________

Lous heeft ook een nieuwsbrief, meld je HIER aan.

Volg lous ook op Facebook via https://www.facebook.com/Loussteltvoor en op Twitter via @Loussteltvoor

Altijd al eens afgevraagd wat er gebeurt achter de schermen van een bedrijf? Of hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet? Of wat die leuke vrijwilliger bij u in de buurt nu eigenlijk voor werk verricht? Tip dan onze redactie en wie weet ziet u uw idee terug in deze rubriek.