REGIO - ‘Bij mij is er toch niks te halen, dus bij mij breken ze echt niet in’ , is de gedachte bij veel mensen. ”Maar zo denkt een inbreker niet” , zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).
“Hij gaat gewoon proberen of er wat te halen valt en let van tevoren heel goed op of er iemand thuis is of niet.” Kijk ook eens door de ogen van een inbreker naar het huis van bijvoorbeeld je buren die al wat eerder op vakantie zijn gegaan. Wat valt je dan op? Liggen er bijvoorbeeld stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat? Of leggen jullie die zelf keurig voor hen gesorteerd in het zicht op tafel. Branden er ’s avonds helemaal geen, of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en zijn de lamellen of gordijnen ook overdag potdicht? Staat er dagen achtereen geen auto op de oprit? Zijn alle plantjes in de voortuin weggekwijnd door gebrek aan water? Allemaal signalen waaraan je als ‘inbreker bij je buren’ kan herkennen dat ze op vakantie zijn.
Een inbreker heeft in vakantietijd vaak alle tijd om bij je thuis in te breken en de spullen waar je zo aan gehecht bent, mee te nemen. Soms zijn dat spullen die onvervangbaar zijn, ook al ben je nog zo goed verzekerd. De armband die je van je oma hebt gekregen of je laptop met alle foto’s van de (klein)kinderen om maar eens wat te noemen! En je zult maar teruggeroepen worden van je vakantieadres omdat er bij je is ingebroken. Toch is dat allemaal niet het meest nare dat slachtoffers van een inbraak zeggen te ervaren. Staal: “Wat men vaak onderschat zijn de emotionele gevolgen van een inbraak.”
Bijna driekwart van de slachtoffers van een inbraak of poging daartoe zegt de emotionele gevolgen van de inbraak(poging) flink te hebben onderschat en nog maanden nare gevolgen te hebben ondervonden. Zo blijkt uit recent onderzoek van de stichting NIPW. Staal hierover: “Bij de emotionele gevolgen van een inbraak moet je denken aan slaapproblemen als niet goed in slaap kunnen komen, onrustig slapen, nachtmerries of bij elk geluidje wakker worden. Maar ook overdag heeft men er last van, denk daarbij dan aan angst om thuis te komen, schrikken van een vreemd geluid of nerveus en neerslachtig zijn.”
Zo’n briefje kwam je tegen in de tijd, dat er nog uit iedere deur een touwtje hing waarmee je de deur kon openmaken. Die tijd ligt decennia achter ons. Maar je huis duidelijk onbewoond achterlaten, is voor een oplettende inbreker ongeveer hetzelfde als dat briefje voor die melkboer. De inbreker slaat het meest zijn slag bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot een ‘makkie’ is of dat het een zware klus gaat worden. Meestal kiest hij voor de makkelijkste prooi. In de zomer heeft hij tenslotte keus te over: er zijn heel veel mensen voor langere tijd van huis en ze laten dat nog duidelijk merken ook.
Onderzoek wijst uit dat maar liefst 70 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft dat een inbreker met schroevendraaier en tang binnen 1 minuut binnen is. En dán heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar jouw waardevolle spullen. Je kunt dat eenvoudig voorkomen.
Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens je vakantie. Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 8 eenvoudige tips:
(Tekst gaat verder onder het filmpje)
Dit jaar de tiende Nationale Inbraakpreventieweken
De stichting Nationale Inbraakpreventie-Weken is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters bewuster te maken van het nut van goede inbraakpreventie, en hen aan te moedigen zelf maatregelen te nemen. En zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het aantal inbraken en inbraakpogingen substantieel te verlagen. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei en juni en in november en december. De huidige campagne is alweer de tiende. Partners in de stichting zijn de bedrijven Assa Abloy, Zo Veilig en Yale. Ze werken nauw samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars.
Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl .
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .