GEMEENTE RHEDEN - De wereld rondom wonen, welzijn en zorg is in beweging. De uitvoering van de zorg is voor een groot deel bij de gemeente komen te liggen.
Daarnaast is er bij veel mensen de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Om het gemeentelijk beleid hierin richting te kunnen geven, wordt een visie op wonen, welzijn en zorg opgesteld die de basis vormt voor de gemeentelijke taken op dit gebied.
De afgelopen periode zijn veel gesprekken gevoerd met partijen die actief zijn in de zorg en op 12 mei kwamen al deze partijen bij elkaar in een workshop om de conceptvisie aan te scherpen.
Zo lang mogelijk zelfstandig wonen
De hoofdlijn van de visie is dat het gemeentelijk beleid ertoe bijdraagt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, waarbij ondersteuning zoveel mogelijk plaatsvindt vanuit netwerken (familie, vrienden, buren) die dicht bij de mensen staan. Wie daarbij ondersteuning nodig heeft, kan zich melden bij de gemeente. In gesprek met inwoners komen we tot een passende oplossing waarbij naast steun uit het eigen netwerk of de eigen omgeving ook gebruik gemaakt kan worden van algemene diensten, georganiseerd vrijwilligerswerk, gemeentelijke ondersteuning of andere professionele inzet.
Consequenties
Voor het wonen en de woonomgeving heeft bovenstaande een aantal consequenties.
- Woningen moeten geschikt zijn voor de doelgroep. Wie in een reguliere woning niet uit de voeten kan, moet kunnen kiezen voor een beter passende woning.
- Voor wie niet (goed) mobiel is, zijn voorzieningen in de eigen woonomgeving essentieel.
- De woonomgeving moet passend zijn. Dat wil zeggen dat ook mensen met een beperking zich veilig en comfortabel moeten kunnen verplaatsen.
- De sociale infrastructuur (leefbaarheid) in de wijk moet op orde zijn. Mensen kennen elkaar en zijn bereid elkaar bij te staan als dat nodig is.
Wat kunnen partijen voor elkaar betekenen?
Het gaat hierbij vooral om samenwerking en integratie. Als zorgpartijen mensen met een beperking in een woonbuurt onderbrengen, is het belangrijk dat er goed contact is met de buurt. Afspraken rond woningaanbod tussen woningaanbieders en zorgondernemers spelen daarbij een rol. Bij dorpshuizen worden voorzieningen rond ontmoeting en dagbesteding georganiseerd. Dit kan alleen slagen als er sprake is van goede samenwerking tussen het vrijwillige bestuur van een dorpshuis, professionele partners en vrijwilligers. De gemeente heeft hier een coördinerende taak.
Hoe wordt de visie gemaakt?
Eind 2015 heeft de raad de startnotitie wonen, welzijn en zorg vastgesteld. In de periode van februari tot nu is er gesproken met veel partners en vrijwilligers. Aan de hand hiervan is een concept visie opgesteld. Door middel van het houden van workshops wordt gekeken of dit concept nog aangescherpt of veranderd moet worden. Naar verwachting gaat de visie in september in de inspraak en wordt de visie in de raad van november vastgesteld.
Wethouder Nicole Olland:
“De visie Wonen, welzijn en zorg gaat over het zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen van mensen. Maar dit betekent wel iets voor de woningvoorraad, de ondersteuning van mensen, de voorzieningen en de woonomgeving. Kortom dit raakt diverse terreinen maar bovenal gaat het hier om mensen. Daarom is het belangrijk dat we samen met onze partners hierin optrekken. Samen met Tjebbe Vugts, mijn collega wethouder Sociaal, hoop ik dat we in november over een visie beschikken die duidelijk aangeeft hoe we richting geven aan wonen, welzijn en zorg in onze gemeente”.