GEMEENTE RHEDEN - Het college heeft ingestemd om de welstandsnota 2016 vrij te geven voor inspraak zodat de gemeenteraad hierover, op een later moment, een besluit kan nemen. Het belangrijkste uitgangspunt van de welstandsnota is dat ondernemers en inwoners meer verantwoordelijkheid krijgen voor de
kwaliteit van de
leefomgeving.
De welstandsnota 2016 geldt in principe voor een periode van vier jaar, daarna wordt deze geëvalueerd en geactualiseerd.
Welstandsnota
Gemeente Rheden vindt dat een aantrekkelijke en goed verzorgde omgeving, de kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving verhoogd. Ook wordt met een goed verzorgde leefomgeving het vestigingsklimaat positief beïnvloed en dat draagt bij aan de waarde van het onroerend goed. Dit wordt in de welstandsnota vertaald naar beleid over de architectonische kwaliteit van de bouwplannen en of deze passen in de omgeving. De welstandsnota loopt al vooruit op de eerste uitgangspunten van de landelijke Omgevingswet. Deze Omgevingswet is naar verwachting per 2019 van kracht.
Meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid
De welstandsnota 2016 is een nota waarbij de gemeente, ondernemers en inwoners gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de leefomgeving. Bij de totstandkoming van de welstandnota is het inwonerpanel “Rheden Spreekt” geraadpleegd en de welstandsnota 2012 geëvalueerd.
Wethouder Nicole Olland over de welstandsnota 2016:
“Voor inwoners en bedrijven is het belangrijk dat de dagelijkse woon- en werkomgeving er goed en verzorgd uitziet. De nieuwe welstandsnota geeft inwoners en bedrijven veel vrijheid. De regelgeving beperkt zich tot daar waar het algemeen belang van de leefkwaliteit groot is. Daar waar het niet nodig is, geeft de nota ruimte voor de eigen verantwoordelijkheid om het uiterlijk van een bouwwerk vorm te geven.”
Inhoud nota
In deze welstandsnota zijn voor het eerst beeldbepalende gebouwen opgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld kerken, oude boerderijen, villa’s en postkantoren die door hun uiterlijk bijdragen aan de leefkwaliteit en herkenbaarheid van de gemeente. Het beleid ten aanzien van zonnepanelen is een veel besproken onderwerp geweest maar is in deze nota niet gewijzigd. In de meeste situaties is het plaatsen van zonnepanelen welstandsvrij. Uitzonderingen daarop zijn de gebieden die liggen in een beschermd dorpsgezicht (Laag-Soeren, Dieren-Zuid en Overbeek Velp), het buitengebied en bij monumenten. Hier is meer maatwerk nodig. De gemeente start daarom dit jaar met vier pilots die gericht zijn op zonnepanelen in het beschermd dorpsgezicht en in het buitengebied. Gezamenlijk met inwoners en ondernemers worden de mogelijkheden onderzocht met betrekking tot plaatsing ervan.
Ter inzage
U kunt de welstandsnota 2016 van 19 januari 2017 tot en met 2 maart 2017 inzien bij de Servicebalie in het gemeentehuis De Steeg en in het servicecentrum in Velp en Dieren.
Gedurende deze termijn kan eenieder schriftelijk (geen e-mail) zijn zienswijze naar voren brengen bij de gemeenteraad van Rheden, Postbus 9110, 6994 ZJ De Steeg. Vermeld bij uw zienswijze het zaaknummer 5611209. Ook bestaat de mogelijkheid om binnen dezelfde termijn mondeling een zienswijze naar voren te brengen. Hiervoor kunt u een afspraak maken met mevrouw Hoorn telefoonnummer (026) 49 76 991 of
[email protected] . Zij is aanwezig op dinsdag, woensdag en donderdag. Hier kunt u ook terecht met inhoudelijke vragen.
Informatie
. Het gehele onderzoeksrapport welstandsnota met bijlage is te vinden op:
www.rhedenspreekt.nl/resultaten