Pastoor Schaars wordt herbegraven in Velp

28 okt 2016, 13:40 Nieuws
rq7isjafft9tfzrmtbt9me7dm bergweg 13 9 14 001
rheden.nieuws.nl Theo Jansen
VELP - Tijdens de Allerzielenviering op 2 november 2016 zal Pastoor Schaars worden herbegraven op de begraafplaats op de Bergweg. De stoffelijke resten worden per rouwkoets vervoerd van begraafplaats Heiderust naar Velp alwaar hij bijgezet gaat worden in de rij pastoorsgraven op de begraafplaats.
Pastoor Schaars was pastoor van de O.L.V. Visitatieparochie in Velp van 15 januari 1937 tot en met 6 september 1956, hij heeft niet alleen heel veel voor de Velpse katholieke parochiegemeenschap betekend, maar was “Pastoor van alle Velpenaren”.
Dit kwam in september 2015 weer eens tot uiting tijdens de onthulling van de Velpse bevrijdingsramen. Op een van die ramen is de foto te zien van dominee Oskamp die pastoor Schaars de hand drukt als de laatste terugkeert uit Dachau.
bevrijdingsramen
Een historisch moment dat bij vele, vooral oudere, Velpenaren weer herinneringen oproept aan deze bijzondere pastoor, die niet mag worden vergeten. http://rheden.nieuws.nl/nieuws/63193/ruim-1000-bezoekers-bij-onthulling-velpse-bevrijdingsramen/
Het toeval wil dat na de onthulling van de genoemde ramen het gesprek kwam op het aflopen van de grafrechten van pastoor Schaars, die op Heiderust begraven ligt. Het idee werd geopperd om voor de pastoor, die zoals allen weten enkele concentratiekampen heeft overleefd, een officieel oorlogsgraf aan te vragen.
Toen dit niet mogelijk bleek heeft het bestuur van de RK Begraafplaats aan de Bergweg te Velp aangeboden de stoffelijke resten van pastoor Schaars te herbegraven op deze begraafplaats, waar ook de stoffelijke resten rusten van enkele andere betekenisvolle pastoors van de parochie OLV Visitatie.
Overleg met het parochiebestuur Euseubius, rechthebbende van het graf van pastoor Schaars op Heiderust, het bestuur van de Stichting RK Begraafplaats aan de Bergweg te Velp en enkele opgespoorde familieleden van pastoors Schaars heeft ertoe geleid dat pastoor Schaars zal worden herbegraven op de Begraafplaats aan de Bergweg, alwaar hij een plek krijgt in de rij pastoorsgraven en waar hij op grond van de stichtingsakten zal mogen rusten tot het einde der tijden.
De officiële plechtigheid zal plaatsvinden door overdracht van de stoffelijke resten op Heiderust, in het bijzijn van de burgemeester mevrouw P. van Wingerden-Boers, waarna vervoer naar Velp per rouwkoets en bijzetting op de Begraafplaats aan de Bergweg, voorafgaand aan de gebruikelijke Allerzielenviering op 2 november a.s. om 15.30 uur op de RK Begraafplaats aan de Bergweg in Velp.
begraafplaats Bergweg