REGIO - Knoestige knotbomen vormen al eeuwenlang een vertrouwd beeld in het Nederlandse cultuurlandschap. Ze werden door boeren geknot voor kachelhout en om stelen voor gereedschap te maken.
Die gebruiksfunctie is verdwenen waardoor veel markante knotbomen in het landschap zijn verdwenen. Met de aanplantactie Knotten voor het landschap! wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met bewoners in het buitengebied deze markante bomen terugbrengen in het landschap.
Bij knotbomen denken we aan knotwilgen, maar ook de es, de eik en de els zijn geschikt om aangeplant en beheerd te worden als knotboom. Elke knotboom kent een specifieke plek in ons landschap. Door een of meerdere knotbomen aan te planten, helpt u mee aan de herkenbaarheid van ons landschap!
Wie voldoende ruimte beschikbaar heeft voor een rij knotbomen, kan zichvóór 27 november 2017opgeven via www.landschapsbeheergelderland.nl . De eigen bijdrage voor een knotboom varieert per soort van : € 4,- tot € 18,- per stuk. De uitdeeldag van de bestelde bomen is opvrijdag 8 december2017. U kunt dan de bomen bij het SLG kantoor in Rozendaal komen ophalen. Informatie over het aanplanten ontvangt u op de uitdeeldag.
“Goed advies over de juiste bomen”
SLG stimuleert de aanplant van knotbomen om de eigenheid van het cultuurlandschap te behouden en te versterken. Het is de tweede keer dat SLG deze actie organiseert. Afgelopen voorjaar zijn tweehonderd knotbomen door bewoners op hun terrein aangeplant.
Een van de deelnemers was John de Jongh uit Velddriel. Hij vertelt waarom hij heeft meegedaan: “Vorig jaar heb ik met het knotbomenproject meegedaan omdat ik al een tijdje van plan was bomen te planten op mijn weiland. Door aan deze actie mee te doen krijg je goed advies over de juiste bomen, valt de prijs flink mee en neem je ook nog deel aan het herstel van het landschap. Over de actie ben ik erg tevreden en alle 27 bomen doen het prima. De begeleiding was perfect en vragen werden snel en goed beantwoord”.
Oude knoestige knotbomen kunnen allerlei planten en dieren herbergen. Menig vogel, zoals de steenuil, vindt in een knotwilg zijn nestplaats. Ook kleine knaagdieren en een groot aantal insecten wonen in knotbomen. Bomen, struiken, grassen, varens, mossen en paddenstoelen vinden een goede humusrijke voedingsbodem in vermolmde delen van oude knotbomen. De wilg is één van de eerste inheemse lentebloeiers en de bloemen vormen een belangrijke voedingsbron voor de bijen.