Populaire historische bron online: Adresboeken

05 dec 2015, 9:08 Nieuws
gelders archief
REGIO - De adresboeken van Arnhem en omstreken (Doorwerth, Heveadorp, Oosterbeek, Rozendaal, Velp, Westervoort, Wolfheze, wisselend per jaar, van 1855 - 1942 staan sinds kort integraal op de website van het Gelders Archief.
In deze naslagwerken staan onder meer stadsplattegronden, overzichten van instellingen, bedrijven en verenigingen (met lijsten van werknemers en bestuursledenlijsten) en overzichten met namen van huisbewoners, straatnamen en huisnummers.
In de adresboeken bevinden zich veel meer gegevens dan in telefoongidsen. Deze naslagwerken vormen in Arnhem en omgeving een bijzondere bron, omdat de bevolkingsregisters van Arnhem en de gemeente Renkum in de Tweede Wereldoorlog verloren zijn gegaan. Het is een van de weinige bronnen waarmee in Arnhem (en omgeving) de woonplek van een persoon kan worden gereconstrueerd voor de periode tot 1945.
Voor genealogen zijn de adresbroeken een informatiebron voor de woonplek en het beroep van zijn voorouders.
Studenten van de Radboud Universiteit gebruikten de adresboeken recent onder andere voor onderzoek naar sociale netwerken. Bij dit soort onderzoek kijken wetenschappers naar gemeenschappelijke kenmerken van groepen mensen, zoals beroep, woonwijk, sociale klasse en lidmaatschappen van verenigingen.
Uitgeverij J.G. Meyer verzorgde de eerste uitgave in 1854. Coers & Roest, opgericht in 1855 en een nog steeds bestaande Arnhemse drukker, gaf de adressenboeken tussen 1883 en 1942 uit. Na de Tweede Wereldoorlog was VVV Arnhem tot 1963 verantwoordelijk voor de uitgave.