ARNHEM - Stel je voor dat alle rivieren drinkbaar zijn. Wat is daarvoor nodig? En wat kan jij doen?
Op donderdagavond 2 mei gaat ‘Water Natuurlijk’ in het Nederlands Watermuseum met bezoekers in gesprek over de (on)mogelijkheden van een drinkbare rivier. De avond is vrij toegankelijk maar aanmelden is verplicht. Op het programma staan Antoinet Looman (heemraad waterschap Rijn en IJssel), rivierjournalist Wim Eikelboom, waterverbinder, Kirsten van Gorkum – van de Meeberg en kunstenaar en artistiek onderzoeker Martine van Lubeek.
Rivieren zijn een van onze kwetsbaarste ecosystemen. Met maar één handeling kan één persoon een rivier vervuilen, maar we hebben iedereen en alle handelingen nodig om een stroomgebied schoon en gezond te houden. Daarom startte Li An Phoa Drinkable Rivers, een initiatief waar ze van bron tot monding zogenaamde rivier-families mobiliseert om rivieren weer in balans te brengen. Haar wenkende perspectief is een inspiratiebron voor velen. Antoinet Looman zegt daarover: "Onze acties doen ertoe. Drinkbare rivieren zie ik als een richting op het kompas die altijd goed is. Een gezonde rivier is een gezonde samenleving."
Op 2 mei 2024 zijn bewoners en bestuurders van Arnhem en omstreken welkom om in gesprek te gaan over het streven naar een rivier die ecologisch in balans. De avond is een prelude, of te wel een inleiding, op de wandeling langs de Berkel van 26 mei tot 8 juni, van bron tot monding. Aan de hand van spirituele en pragmatische beschouwingen bespreken we onze verbinding en zorgen om water. De aanwezigen krijgen een inkijkje in het programma van de Berkelwandeling en leren welke stap ze zelf kunnen zetten in de richting van een schone, drinkbare rivier.
Sommigen noemen hem rivierfluisteraar of IJsselambassadeur. Zelf houdt hij het op rivierjournalist. Wim Eikelboom uit Zwolle houdt van rivieren. Hij schrijft erover, maakt de podcast Rivierverhalen en publiceerde vorig jaar het boek over zijn lievelingsrivier ‘Geen dag zonder de IJssel’. Wim is betrokken bij uiteenlopende initiatieven rond de IJssel en de Vecht om de rivier schoner en drinkbaar te maken. En hij vertolkt regelmatig de stem van de IJssel.
Kirsten bouwt vanuit bureauzaaigoed aan voor de natuur en mens waardevolle gebieden, ze zorgt voor een landgoed moestuin en geeft yogalessen vanuit bijluwte. Ze is in Driel aan de Rijn opgegroeid met herinneringen van schaatsen in de uiterwaarden en aan rolschaatsen op een autovrije dijk vanwege het hoge water. Met Li An Phoa en Wim Eikelboom verkende ze de Drinkbare IJssel als kompas voor een gezond ecosysteem.
Antoinet Looman is een enthousiaste, inspirerende, positieve en overtuigende netwerker. Ze denkt in oplossingen en realiseert daarbij zinvolle ontmoetingen tussen partijen, personen en organisaties. Als heemraad bij waterschap Rijn en IJssel en programmabestuurder van HWBP zet ze zich vol overgave in voor een gezond watersysteem met krachtige dijken.
Martine van Lubeek is artistiek onderzoeker en doet onderzoek naar de niet-menselijke stemmen om ons heen: mossen, de bodem en bovenal, de rivier de Rijn. Met een kritische blik op huidige vormen van kennisproductie ontwikkelt ze artistieke methoden om andersoortige kennis te genereren. Haar werk activeert de zintuigen, het roept op tot een leven dat is verbonden met onze omgeving en nieuwe vormen van samenzijn.