Preventiebijeenkomst over insluiping, babbeltrucs en inbraken

23 okt 2015, 16:05 Nieuws
2015 10 22 preventiebijeenkomst over insluiping babbeltrucs en inbraken 001
rheden.nieuws.nl, Gerd Jan Dorland

VELP/ROZENDAAL – Op donderdag 22 oktober heeft Wilfred van Pijkeren, wijkagent van Rozendaal en Velp-Noord, en Aziz Dogan, wijkagent in Dieren en een presentatie gegeven over babbeltrucs, insluipingen een woninginbraken. De presentatie werd gegeven in de aula van Het Rhedens Rozendaal.

Het doel van deze avond was, meer kennis te krijgen over insluipingen, oplichting aan de deur en woninginbraken. Alle onderwerpen kwamen ter sprake en er werden diverse voorbeelden gegeven, ook werd er voorlichting gegeven over veilig pinnen en thuisbankieren, er waren ongeveer 60 bezoekers.

Tips

Op deze avond werden er ook door de aanwezigen zelf tips gegeven, en was er ruim de gelegenheid tot het stellen van vragen.

2015 10 22 preventiebijeenkomst over insluiping babbeltrucs en inbraken 008

De avond werd geopend door de Burgemeester van Rozendaal de heer Klein Molekamp. De burgemeester sloot zijn openingswoord af met de woorden, “Vertrouw op de politie maar vertrouw ook op uzelf!”

Legitimatie

Wanneer er iemand bij u aan de deur staat, een agent of iemand van een instelling of organisatie, en u bent niet zeker, kunt u ten allertijden om legitimatie vragen. Iedere agent en ook personen van bedrijven en instellingen dienen deze op zak te hebben en kan deze zelfs door de brievenbus laten zien. Natuurlijk kunnen deze ook nagemaakt zijn, maar als u het niet vertrouwt, bel dan eerst met de politie of de instelling om er melding van te maken of navraag te doen.

Voorkomen van inbraak

Het voorkomen van inbraak gaat vooral ook om het “zelf” nemen van maatregelen. Geen containers tegen het huis, geen ladders laten liggen de tuin of naast het huis. Ramen sluiten, ook de kleinste raampjes geven inbrekers mogelijkheden om in te breken.

2015 10 22 preventiebijeenkomst over insluiping babbeltrucs en inbraken 007

Wanneer u overdag niet thuis bent kunt u ook uw gordijnen dicht doen, wat de inbreker niet ziet, kan hij ook niet stelen. Het is ook mogelijk om met uw wijkagent te bespreken om een Whatsapp-groep op te zetten, zodat u als wijkbewoner iedere verdachte situatie met elkaar kunt delen.

Vakantie

Wanneer u op vakantie bent laat uw buren de gordijnen dagelijks open en dicht doen en laat uw post niet bij de voordeur opstapelen. Dit voorkomt dat inbrekers kunnen zien dat u lange tijd niet in de woning bent. Laat vooral geen laptops en andere waardelvolle apparatuur in het zicht liggen, wanneer de inbreker dit ziet liggen kan dit al voldoende aanleiding geven de woning binnen te dringen.



Babbeltrucs

Wanneer er een vreemde bij u voor de deur staat, open uw voordeur dan niet helemaal, maak gebruik van een kierstandhouder of deurspion. Staat er iemand in een uniform dan heeft deze altijd een ID bij zich en zal deze op uw verzoek moeten tonen. Kan hij/zij dat niet hoeft u uw deur niet te openen. Medewerkers van bedrijven en instellingen zullen niet onaangekondigd bij u aan de deur komen. Bedenk goed, voor wie u de deur open doet.

Sleutelkluisjes

Een kluisje aan de muur van uw woning om een huissleutel in achter te laten, behoort tot de mogelijkheden, echter zijn deze niet altijd van goede kwaliteit. Als u er een aanschaft hang deze dan altijd op een tactische plek aan uw woning.

2015 10 22 preventiebijeenkomst over insluiping babbeltrucs en inbraken 026

Politiekeurmerk

Er zijn verzekeringen die korting geven op de polis wanneer sloten voorzien zijn van het politiekeurmerk. Dergelijke sloten verkleinen de kans op inbraak aanzienlijk.

Collectes

Regelmatig komen er ook de illegale collectes voor in Velp en Rozendaal, ook hier geldt dat deze mensen zich altijd moeten kunnen legitimeren. Kunnen de collectanten dit niet? Vertrouwt u het niet? Bel direct 112! Op de site van de gemeente is een rooster te zien wanneer u collectanten kunt verwachten en van welke organisatie ze zijn.



Veilig bankieren

De Rabobank maakte ook gebruik van deze avond om een presentatie te geven over veilig bankieren.

Pinnen

Wanneer je aan het pinnen bent in een winkel of bij een Pinautomaat, laat uw pincode niet zien en laat u vooral niet afleiden. Als u denkt dat u in de gaten gehouden wordt meldt dit en laat de persoon meer afstand nemen.

Is uw bankpas gestolen of bent u hem verloren? Bel dan direct met de Bankpassen Meldcentrale via 0800 – 0313 om hem direct te laten blokkeren, u krijgt na een aantal werkdagen automatisch een nieuwe pas toegezonden. U kunt daar ook navragen of er in de tussentijd geld van uw rekening is afgeschreven. Bewaar uw pincode nooit bij uw pinpas.

Internetbankieren

Wanneer u gebruik maakt van internetbankieren dan moet u goed opletten! Zorg altijd dat er een virusscanner op uw computer geïnstalleerd is en deze up to date is. Als u niet weet of u dit heeft kunt u natuurlijk contact opnemen met bekende die dit kan bekijken of een computerwinkel in uw buurt.

Wanneer u een e-mail van uw of een ander bank ontvangt waarin een link staat vermeldt, klik deze dan nooit aan. Geen enkele bank zal u ongevraagd via de e-mail benaderen, banken vragen zelfs om deze e-mails naar hun door te sturen en daarna de mail te verwijderen.

Oplichters proberen van alles!

Ze bellen u op, of komen aan de deur, mogelijk met de vraag of u van nieuwe “gratis” mogelijkheden gebruik wilt maken, ga hier niet op in! Geef uw gegevens en pincode nooit aan onbekenden!

Meer informatie en tips kunt u vinden op: http://www.politie.nl en http://www.veiligbankieren.nl

2015 10 22 preventiebijeenkomst over insluiping babbeltrucs en inbraken 039