COLUMN - De dagen rond 4/5 mei met Dodenherdenking en onze nationale feestdag 5 mei als we de bevrijding vieren, moet uw columnist altijd denken aan de eenvoudige maar o zo trefzekere tekst van Willem Wilmink in het door Herman van Veen vertolkte lied ‘ Als het net even anders was gegaan ’.
Wilmink beschreef in 1981 op beangstigende wijze hoe onze wereld eruit zou zien als Hitler had gewonnen en het net even iets… Hij knoopt het heden aan het verleden en zie de parallellen en eindigt met: ‘ Zou dan het goede, schone, ware nog bestaan, Als het net even anders was gegaan? ’
Het is niet de bedoeling om een sombere rubriek te vullen, daarom over naar iets dat we vaak vol trots typisch Nederlands noemen: drop.
Is drop wel zo Nederlands als wij denken? Dat kan uw columnist niet vinden, wel is bekend dat het belangrijkste bestanddeel (zoethout) al door Egyptenaren en Romeinen werd gebruikt. Alleen is kauwen op een wortel als medicijn tegen hoest en andere kwalen nog niet het snoepgoed dat wij kennen.
Vaststaat dat de industriële bereiding van drop door de Italiaan Giorgio Amarelli in 1731 is uitgevonden. Hij maakte liquirizia (harde snoepjes) met lauriersmaak. Dat laurierdrop bestaat heeft ook alles te maken met de Italianen: zij importeerden dropblokken. Die worden, om vastplakken te voorkomen, gescheiden met laurierbladen dat als (on)kruid ruim voorhanden is rond de Middellandse zee.
Napoleon Bonaparte, keizer van Frankrijk (met een kleine onderbreking) van 1804 tot 1815, liet zijn broer Lodewijk (koning van Nederland tijdens de Franse bezetting) dropjes meenemen tegen de maagpijn. De Nederlanders produceerden toen al wat unieks.
Drop wordt niet alleen in Nederland geproduceerd, sterker nog, Spanje is de grootste dropproducent. Nederland komt op de tweede plaats sinds 2016. Spanje exporteert wel alles naar het buitenland, vooral naar ons land en wij zijn wel de grootste dropconsumenten ter wereld. We eten ongeveer 34 miljoen kilo drop per jaar, inderdaad 2 kg per persoon!
Ter afsluiting nog een paar recepten: