COLUMN - In het blad van de 2CV-club Nederland staat ook een kookrubriek: Eendenkeuken. Een liefhebber van dit overbekende Citroën-model (Anne Jan Kunst) kwam met Eendensoep.
Dit is kennelijk erg smakelijk bevonden tijdens een bijeenkomst waar de 2CV-rijders elkaar ontmoeten rond etenstijd ergens in Friesland. Het recept is even eenvoudig als grappig en soms met een onverwachtse uitkomst neemt u columnist aan.
Iedereen die mee-eet neemt een blik soep mee zonder etiket, opent het in een grote pan met alle andere meegebrachte blikken soep. U heeft verder alleen nog soepkommen en lepels nodig. Het hoeft geen betoog dat ook andere groepen op deze wijze kunnen mixen.
Heel vreemd is het niet om soepen te mengen. Soep kan ook prima gemaakt worden van allerlei restjes die van maaltijden overblijven. Zo kan een rest overgebleven saus aangelengd met bouillon goed dienen als basis van een kopje soep. Groenten zonder verder bestemming kan in de soep eindigen, geef stukjes vlees hetzelfde lot.
Recepten voor goulashsoep hebben nauwelijks vaste ingrediënten. Fantaseer en combineer en vul eventueel aan met wat extra paddenstoelen, vlees of kruiderij.
De bron van het recept is onbekend, de bijnaam lijkt te verwijzen naar een bron uit de geestelijke gezondheidszorg. Hoewel de grootvader van uw columnist kok was in een GGZ-instelling, lijkt hij niet waarschijnlijk als bron.
Pittige GGZ soep
Lees HIER meer columns van 'Rheden eet smakelijk'