COLUMN - Wat is er toch een leuk werk te vinden: chocolade eten en naar muziek voor de wetenschap. In de dichtstbijzijnde universiteit (Nijmegen heeft de Radboud en Arnhem Vitesse) heeft hoogleraar Van Ee proefpersonen chocolade laten eten, begeleid met zachte fluitmuziek of met de ruwe klanken van een viool.
In De Volkskrant viel te lezen dat bij de zachte fluitmuziek de chocolade lekkerder smaakte. Van Ee concludeerde: 'Met dit onderzoek laten we zien dat we iets lekkerder of minder lekker kunnen laten smaken door twee zintuiglijke waarnemingen te combineren. Een meetbaar en reproduceerbaar verschil.
We hebben allemaal vakjes in ons hoofd die met elkaar verbonden zijn. We zijn kennelijk zo geëvolueerd dat er interactie is tussen de neuronen voor smaak en die voor geluid.' Doe hiermee u voordeel, vooral als u een restaurant drijft.
Voor wie gewend is in hokjes te denken zal bovenstaande vooral van belang achten voor de vrouwelijke lezers. Vooruit dan, ook nog een typisch mannen onderwerp.
Onder de kop ‘ Bierprijs in café drie keer zo hard gestegen als in de supermarkt ’ wordt in De Volkskrant uitgelegd wat daar de reden voor is. Bij de horeca worden ook kosten van personeel, pand en inventaris doorberekend in de prijs van een biertje. De horeca heeft (wurg)contracten met brouwers waardoor zij niet vrij kunnen onderhandelen en supermarkten stunten weleens met de bierprijzen om mensen naar de winkels te lokken. Tsja…
Uw columnist zit door de beregende ruiten naar buiten te kijken en denkt met weemoed terug aan de afgelopen week die zoveel terrasdagen opleverde. Daarom een paar recepten met lente-uitjes om binnen op te eten.
Vegetarische of niet vegetarische lenteuisoep
Mihoen Singapore met lente-ui of Gebakken blokjes kip in een zoetzure hoisinsaus
Tot slot lente ijs van 24 maart 2013.