COLUMN - De Gelderlander schreef een
artikel over de hangop van Zuivelboerderij IJsseloord. Janet Lubbers vertelde dat zij 30 jaar geleden een productiefoutje maakte waardoor de melk overstuur ging, zuur werd.
Het was veel melk en dat wilde zij niet weggooien. Ze hing het op in kaasdoek waarna hangop ontstond die nu nog steeds een belangrijk product voor IJsseloord is.
IJsseloord producten zijn in de gemeente Rheden op veel plaatsen te koop. Wie bij de boerderij zelf wil kopen, kan het best op de fiets stappen en zo dicht mogelijk langs de IJssel fietsen vanaf Velp naar het zuiden. Aan de Schaapdijk, net voor de brug naar Westervoort, vindt u de
Landwinkel .
Tegenwoordig hebben we zelden nog melk die zuur is geworden. Ook verse melk gaat tegenwoordig meer dan een week mee en wie heeft er geen koelkast? Daarom ligt het meer voor de hand om al dan niet te oude karnemelk of yoghurt te gebruiken. Neem een vergiet of grote zeef en leg daar een kaasdoek of droogdoek in.
Giet bijvoorbeeld de yoghurt erin en knoop de vier punten van de doek bij elkaar met een touw of postelastiek. Hang het een nacht aan bijvoorbeeld de kraan zodat het vocht eruit lekt. ’s Ochtends heeft u een stevig en romig goedje over dat u uit de doek in een bak doet. Desgewenst kunt u (vanille)suiker toevoegen. Uw columnist neemt meestal wat vanillevla.
Op zich is het al een prima toetje, wie wil kan het nog lekkerder maken door er fruit op te doen. Hangop combineert met alle soorten fruit, zowel vers, als gedroogd of bevroren. Voedzamer wordt het met noten of muesli. Verkruimelde koek en zelf gemaakte kruimels doen het ook goed.
Rheden: eet smakelijk!
Het nieuws van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .