Gemeente Rheden presenteert sluitende meerjarenbegroting

06 okt 2015, 17:24 Nieuws
gemeente rheden
GEMEENTE RHEDEN - Het college van Rheden legt aan de gemeenteraad een sluitende meerjarenbegroting 2016-2019 voor. Voor het eerst in jaren zijn geen verdere besparingen noodzakelijk.
In 2016 is er nog een tekort van € 1,5 miljoen, maar dat wordt opgevangen met incidentele middelen. Vanaf 2017 sluit de begroting positief. De totale begroting van Rheden bedraagt ca € 120 miljoen.
Begin dit jaar zijn al grote besparingen ingeboekt op Presikhaaf Bedrijven en op het terrein van de lokale zorg. Daarom hoeft er nu niet verder bespaard te worden. Het doel van het college om de gemiddelde lokale lasten in vier jaar omlaag te brengen met 5% wordt ook gehaald. Dit geldt voor het rioolrecht en de afvalstoffenheffing. Voor de onroerende zaakbelasting geldt een maximale stijging van 1%. Dit is de inflatiecorrectie.
Wethouder Ronald Haverkamp:
“We hebben de magere jaren achter de rug. De gemeentelijke begroting volgt wat dat betreft het landelijk beeld. Ik ben voorzichtig optimistisch. Lokaal ligt er nog wel een grote uitdaging om de besparingen in de lokale zorg ook daadwerkelijk te realiseren. Hierbij doen we een groot beroep op onze inwoners om hieraan bij te dragen. Maar ook hier zijn de tekenen positief.”
Investeringen blijven overeind
De al eerder geplande investeringen uit het coalitieakkoord blijven overeind en zijn in voorbereiding of worden uitgevoerd. Denk aan de sportparken, recreatie en toerisme, gedeeltelijke afschaffing van betaald parkeren in Velp en maatregelen om een CO2-neutrale gemeente te worden.
Informatieavond
De informatieavond over de meerjarenbegroting staat gepland voor 13 oktober. De gemeenteraad neemt 3 november een besluit.