Rheder Enk ontvangt certificaat als PBS school

13 jun 2016, 16:30 Nieuws
rheder enk
RHEDEN - Op woensdag 15 juni zal op basisschool de Rheder Enk samen met alle schoolgaande kinderen de onthulling en viering plaatsvinden van een officieel PBS certificaat.
PBS (positief Behavior Support) is een sociaal emotionele methoden die op een preventieve manier aandacht besteed aan gedrag, regels en afspraken en het tegengaan van pesten op de school.
Dit alles gebeurt op een positieve manier die er ook voor zorgt dat de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van kinderen wordt vergroot. Op dit moment zijn ertien basisscholenin Nederland die zich PBS school mogen noemen. En de Rheder Enk in Rheden is daar er één van!!
Wat is PBS?In het Engels betekent dit Positive Behaviour Support.
In het Nederlands betekent dit: positieve gedragsondersteuning. Dat betekent dat de school op een positieve manier met elkaar om wil gaan. Dat ze elkaar willen steunen om gewenst gedrag te laten zien. De Rheder Enk vindt het heel belangrijk om op een positieve manier met elkaar om te gaan.
'Als we op een positieve manier met elkaar omgaan, dan voelen we ons prettig en veilig. En als we ons veilig en prettig voelen kunnen we beter spelen en leren.Gewenst gedrag leren, oefenen en laten zien dat je dat kunt, is net als lezen en rekenen ook belangrijk voor later. Als je gewenst gedrag laat zien, wordt het ook makkelijker om bijvoorbeeld samen te werken. En dat samenwerken is een belangrijke vaardigheid voor nu en later.
Wat is gewenst gedrag? Gewenst gedrag noemen we ook wel sociaal vaardig zijn. Vaardig betekent dat je het kunt. Wij hebben schoolafspraken in “de kracht van acht.” Deze schoolafspraken zijn dus eigenlijk ook sociale vaardigheden. Vaardigheden om op een positieve manier met elkaar (sociaal) om te gaan' aldus directeur Jack Palm.
Kracht van acht:
* Wij luisteren goed.
* Wij wachten op onze beurt.
* Wij praten problemen uit.
* Wij helpen elkaar.
* Wij doen ons best.
* Als iemand zegt STOP, dan houd ik op.
* Wij zijn rustig op school.
* Wij zorgen goed voor alle spullen.