REGIO -
Rijnstate onderzoekt samen met gezondheidswetenschappers van de Vrije Universiteit en met het Erasmus MC en het LUMC of een nieuwe, voor de patiënt minder belastende, herniaoperatie zich kan meten met de gangbare herniaoperatie.
PTED behandeling
Zijn beide operatietechnieken ten minste even effectief, met vergelijkbare kosten, dan wordt de nieuwe
techniek ook in het basispakket opgenomen. Voor patiënten die deel willen nemen aan deze studie, en voldoen aan de gestelde criteria, is de PTED techniek voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering.
Sneller naar huis
Bij de nieuwe aanpak, de PTED behandeling, is geen algehele narcose of ruggenprik nodig. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Een klein sneetje van slechts 8 millimeter aan de zijkant van de rug geeft de chirurg toegang tot de hernia. Met behulp van een endoscoop wordt de hernia met een camera bekeken en kan de hernia met behulp van een paktangetje door de endoscoop verwijderd worden. Gedurende de hele ingreep is de patiënt aanspreekbaar en in staat direct feedback te geven aan de chirurg over het benaderen en mogelijk raken van een zenuw. Patiënten mogen een aantal uur na de operatie naar huis.
De wereldwijd meest gangbare herniaoperatie, de open microdiscectomie, wordt vaak onder algehele narcose uitgevoerd. Ter hoogte van de hernia wordt een kleine snede in de rug gemaakt. De chirurg heeft hierdoor rechtstreeks, al dan niet met een vergroting, zicht op de hernia. De patiënt blijft na de operatie meestal nog één dag in het ziekenhuis.
Wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk
De afgelopen jaren is er veel positieve media aandacht geweest voor de PTED behandeling. De PTED is echter op dit moment niet in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen, omdat er geen wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd naar de effectiviteit ervan. Dit wordt nu onderzocht door Rijnstate, de Vrije Universiteit, het Erasmus MC en het LUMC door middel van een patiëntenonderzoek. Aan het onderzoek nemen nog vijf ziekenhuizen deel. Als het onderzoek, dat loopt tot en met december 2019, laat zien dat PTED ten minste even effectief en kosteneffectief is als de standaardbehandeling, dan wordt de techniek ook standaard vergoed door de zorgverzekeraars. De uiteindelijke beslissing hierover wordt gemaakt door de minister van VWS op advies van het Zorginstituut Nederland (ZiN).
Microdiscectomie versus PTED
Het onderzoek is een grootschalig vergelijkend onderzoek onder patiënten die toestemming geven om mee te werken. Er worden twee groepen gemaakt door middel van computerloting. Een groep zal de open microdiscectomie ondergaan en de andere groep PTED. Iedere patiënt heeft dus 50% kans dat hij open microdiscectomie krijgt en 50% kans op PTED. De patiënt en de medisch specialist hebben geen invloed op de loting. Gedurende een jaar na de operatie, vullen patiënten vragenlijsten in waarin gevraagd wordt naar de effecten van de operatie op pijn, functioneren, kwaliteit van leven, herstel en naar zorggebruik en werkverzuim.
Meer informatie over de studie is te vinden op
http://www.pted-studie.nl .
Over Rijnstate
Rijnstate is een topklinische ziekenhuisorganisatie met locaties in Arnhem, Zevenaar, Velp en Arnhem-Zuid. Onze kwalitatief hoogwaardige en veilige ziekenhuiszorg is altijd dichtbij voor alle inwoners van de regio Arnhem, Rheden en De Liemers. Rijnstate is met circa 5.500 medewerkers de grootste werkgever van de regio Arnhem.