Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden.
Jaarlijks zijn er in ons land meer dan tweeduizend schoorsteenbranden.
De hoofdoorzaak is echter meestal een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Stookt u in uw kachel of open haard, hout, kolen of olie, dan komen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Die vormen daar een teerachtige, zeer brandbare laag. Het is daarom belangrijk uw schoorsteen regelmatig te laten vegen! Op de website van de Brandweer wordt de aanbeveling gedaan een bedrijf in te schakelen dat aangesloten is bij de ASPB, de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. De ASPB is de landelijke organisatie van schoorsteenveegbedrijven. Voor kwaliteit in vakmanschap en dienstverlening bent u hier aan het juiste adres!
Schoorsteenbrand? En nu?
Hoe herken ik een beginnende schoorsteenbrand? Deze is vaak te herkennen aan een bulderend geluid in het rookkanaal.
1 Doof snel het vuur in de haard met zand, om rook in uw huis te voorkomen.
2 Sluit direct hierna de schoorsteenklep.
3 Sluit de luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes.
4 Bel 112.
5 Ventileer direct na het doven van het vuur de ruimte (i.v.m. koolmonoxidevorming!).
Blus nooit met water!
Er ontstaat dan namelijk enorme stoomvorming. En doordat dit zo snel gebeurt, kan het rookkanaal door de druk scheuren. Soms kunnen er zelfs enkele explosies plaats vinden.
Wat doet de brandweer?
De brandweer zal nadat u gebeld hebt met 112 zo snel mogelijk ter plaatse komen, dit zal gebeuren met een tankautospuit (TAS) en een redvoertuig (hoogwerker of ladderwagen). Ten eerste zal de brandweer, mogelijk met een warmtebeeldcamera kijken of de schoorsteen nog brand en waar deze brand. Vervolgens zal de brandweer met speciaal gereedschap de brandende resten van bovenaf los maken en verwijderen. Natuurlijk zal dit met de nodige voorzichtigheid gebeuren.
Pas op voor koolmonoxidevergiftiging
Dodelijke ongevallen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging, meestal het gevolg van verstopping van het rookkanaal, komen helaas nog steeds voor. De oorzaken voor dergelijke ongelukken kunnen in veel gevallen door een vakbekwaam schoorsteenveger bijtijds worden opgespoord. Dat het er te vaak niet van komt heeft o.a. te maken met ontbreken van wettelijke richtlijnen voor het reinigen van rook- en ventilatiekanalen.
Ieder jaar maakt koolmonoxide slachtoffers. Mensen maken melding van hoofdpijn en duizeligheid, worden ter observatie opgenomen en soms is de afloop veel erger. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar: kleur- en geurloos. Het gas ontstaat bij onvolledige verbranding. Sommige brandstoffen stoten bij onvolledige verbranding ook andere stoffen uit die wel geur geven en daarmee waarschuwen voor een niet optimaal verbrandingsproces. Bij de brandstoffen bruinkool en gas is dat niet het geval, bij hout, hout- en zaagselparaffinebriketten is dat wel zo. Het is het sein dat de woning beter geventileerd moet worden. Bij twijfel maatregelen nemen: laat het koolmonoxidegehalte in de woning meten. Installeer voor de zekerheid een koolmonoxidedetector.
Tips
- Zorg voor een emmer met zand naast de openhaard/ kachel/ schoorsteen.
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkend bedrijf.
- Het beste is om rond mei de schoorsteen te laten controleren op nesten. Rond oktober is het goed om ook de haard te controleren.
- Laat de schoorsteen ook regelmatig controleren op scheuren/ lekkage.
Welke schoorsteenveger kiest u?
We raden u aan een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) . Dan weet u zeker dat u een gediplomeerde schoorsteenveger heeft met een aansprakelijkheidsverzekering. Bovendien moet u aan kunnen tonen dat de schoorsteen regelmatig en door een erkend bedrijf gereinigd is, dit o.a. voor de verzekering.
Deel dit bericht via Social Media!!