Rheden eet smakelijk; slakken

24 sep 2016, 20:04 Nieuws
slak0
Groei & Bloei

Column - Gisteren at uw columnist bij Italiaans restaurant Gavius in het Arnhemse Spijkerkwartier. Deze hippe Italiaan kon geen tonijn carpaccio meer leveren en plaats daarvan waren we wel slakken in saffraansaus en dat bleek een prima alternatief.

Slakken verwerken tot een maaltijd is een milieuvriendelijke manier om te voorkomen dat uw tuin wordt leeggegeten. Gif werkt ook maar dat is noch voor u noch voor de slakken smakelijk.

De volgende eetbare slakken komen in onze tuinen voor: de segrijnslak of Petit Gris (Escargot de Provence) en de wijngaardslak (Escargot de Bourgogne).

U vraagt zich af of je zomaar slakken kunt eten uit uw tuin? Dat kan met een beetje voorbereiding. Slakken eten dingen die soms niet goed zijn voor ons is, ze kunnen ziek zijn of zelfs dood zijn. Dode slakken niet gebruiken, zieke slakken gaan dood of worden beter.

Om dat te zien en om alles wat zij in de vrije natuur gegeten hebben er uit te laten lopen, neem u ze vier dagen in observatie. U stopt ze in een afsluitbare bak met lucht gaatjes (maak zelf een deksel van huishoudfolie). Geeft de beesten goed te eten met bijvoorbeeld blaadjes sla of uw en waarschijnlijk ook hun favoriete kruiden. Beetje water hebben ze ook nodig.

Na vier dagen hebben ze alle eerder voeding verteerd en uitgepoept. Soms is het nodig om de bak te verschonen tussentijds. De zieke slakken gaan waarschijnlijk dood en die gooit u uiteraard ook weg. De slakken maakt u schoon door met veel water te spoelen.

Het leegmaken van de darmen is een essentieel onderdeel van het schoonmaken: https://www.kokswereld.nl/slakken/ meldt hierover:

Reinigingskuur

Slakken zijn pas voor consumptie geschikt als hun darmkanalen brand en brandschoon zijn. Alle zandkorrels en etensrestjes moeten eruit. De nietsvermoedende beestjes gaan daarom verplicht kuren. Ze krijgen drie dagen lang alleen maar meel te eten, daarna moeten ze vasten. Wanneer hun darmpjes helemaal leeg zijn, trekken de slakken zich diep in hun huisje terug en timmeren ze het dicht met een vliesje. Klaar voor de pan, maar zeker nog niet klaar voor het bord.

De slakken voorzichtig schoongeboend, daarna ontslijmd, vervolgens grondig gewassen, geblancheerd, behendig met een draaibeweging uit hun huisje gehaald, afgespoeld, en urenlang gekookt in een krachtige court-bouillon

. En dan, ja dan, kun je er een gerecht mee bereiden.

Dan vriest u de slakken in. Dat klinkt wreed maar is het juist niet. De slakken raken in winterslaap door de kou en hoeven later niet mee te maken dat u ze verhit in kokend water. Tien minuten in kokend water is voldoende om ze gaar te krijgen.

In Rheden zit overigens een slakkenkwekerij: Veluwesloom. Zij leveren aan restaurant de Watermolen

in Velp waar u ze voor € 13,50 per zes kunt bestellen.

De meest eenvoudige variant, na de kant en klare uit de supermarkt, is natuurlijk met kruidenboter . Heel lekker is de Italiaanse methode van klaar maken of op zijn Portugees

. Altijd een beetje brood erbij om de saus op te soppen.

U wilt toch slakken met saffraansaus

proberen? Coquilles vervangen door slakken en het werkt. Overigens kunt u in alle recepten de slakken vervangen door champignons of mosselen al kruipen die zelden door uw tuin.

Rheden eet smakelijk!

Lees ook: