COLUMN - Om de energietransitie te organiseren is Nederland in 30 verschillende RES regio’s opgedeeld, waaronder de RES Arnhem-Nijmegen. Hieronder valt onze groene gemeente Rheden. De Regionale Energie Strategie (RES) heeft Spankeren NIET aangewezen als zoekgebied voor windmolens!
"Met andere woorden: de RES ziet geen mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens in het gebied ten zuiden van de Broekdijk in Spankeren. Dit zal te maken hebben met het feit dat het een gebied is met nieuw ontwikkelde natte natuur, het deel uitmaakt van het Gelderse natuurnetwerk, er landgoederen aanwezig zijn, er beschermde (roof)vogelsoorten leven, het als “open” gebied aangemerkt is, dicht bij natura 2000 gebieden ligt, het een windluw gebied is, er amper infrastructuur is en oh ja, er bewoning aanwezig is zoals de woonwijk Dieren Noordoost en woningen in het buitengebied van Spankeren."
"De gemeente Rheden is voornemens met haar eigen ‘Handreiking Energie & Landschap daar wel windmolens wil gaan plaatsen! In april 2021 gaan de raadsleden van de gemeente Rheden hierover stemmen. Eén van de onderdelen is dus de aanwijzing van een zone ten zuiden van de Broekdijk in Spankeren als mogelijke locatie voor grootschalige opwekking. Als deze ‘Handreiking’ goedgekeurd wordt dan komen de windmolens in Spankeren wel heel dicht bij! Iets waar omwonenden uit Spankeren, Dieren Noordoost, Laag-Soeren, Brummen en anderen allesbehalve dan blij mee zijn. Echter de beleidsbepalers van onze eigen gemeente met de D66 wethouder Klomberg voorop vinden echter dat een gebied dat niet aangewezen is toch geschikt is. Met wethouder Klomberg als vriend heb je geen vijanden nodig. Dit heeft ongetwijfeld te maken de financiën."
(Zie ook: https://www.regioan.nl/res-regionale-energiestrategie/conceptbod/ )
Gelet op de financiën
De gemeenten letten op de financiën. Ze willen kijken wat ze kunnen doen aan de scheve verhouding tussen de opgewekte elektriciteit uit zon ten opzichte van wind. Die is in het huidige plan 97% uit zon en 3% uit wind. Een verhouding van 50% – 50% is financieel veel aantrekkelijker, omdat de netbeheerder dan de minste investeringen in het netwerk hoeft te doen. Aangezien de inwoners deze investeringen uiteindelijk betalen, is dit ook voor hen het meest gunstig.
"Tijdens het overleg van de Cleantech regio (dit is de regio waar onze buurtgemeente Brummen onder valt) werd ook opgemerkt dat het zeer belangrijk was gebieden aan te wijzen waar het financieel aantrekkelijk is om de plannen door te voeren. Opvallend. Dus het aantrekkelijk voor de netwerk beheerder en de projectontwikkelaars maken. Het geld in veel gevallen naar het buitenland en bewoners financieel in de afgrond door waardevermindering van de woning. Ik kan de zin: bewoners mee laten profiteren (participatie) niet meer horen. Dus onze wethouder kiest voor het geld van de ontwikkelaars en niet voor de belangen van de bewoners zijn eigen gemeente. Dus lage projectkosten die de bewoners betalen. Ja maar als we niet kiezen doet het Rijk het, roept de raad dan in koor. Echter het Rijk (RES) is tot de conclusie gekomen dat ons gebied niet geschikt was. Dus u kunt niet zeggen er was geen andere mogelijkheid! Als u ja zegt dan maakt u het onmogelijke mogelijk en beschermt u ons en onze gezondheid niet."
Beste lezer. Mocht u het met mij eens zijn teken dan de petitie op: www.petities.com/nee_tegen_windmolens_broekdijk_spankeren .
"Zoek andere vrienden dan de wethouder en de projectontwikkelaars. Die brengen u op het slechte pad. Ook u woont in onze gemeente. U gaat ons tegenkomen bij de plaatselijke grootgrutter en niet de mensen van PURE energie. Zoek daarom in de RES regio Arnhem Nijmegen of de Cleantech regio naar gebieden waar snelwegen en spoorverbindingen zijn , industriegebieden, bruggen, andere windmolens of vuilverbrandingen. Ik heb ze aan de Broekdijk in elk geval niet gevonden. Succes, we rekenen op u."
Ingezonden door: T.G.N. de Molen.