Start werkzaamheden aan de buitenruimte van de Oude Jan te Velp

15 mei 2020, 17:12 Nieuws
buitenruimte oude jan velp stichting vrienden van de oude jan velp
VELP - ‘Wij zijn er erg mee ingenomen dat in de laatste week van mei de werkzaamheden kunnen beginnen rond de Oude Jan , vertelt Martin Idema, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Oude Jan.
‘Alweer een jaar geleden brachten tal van buurtbewoners en anderen hun wensen naar voren voor de herinrichting van de groene oase rond het historische kerkje in Velp. Veel inwoners van Velp sluiten deze plek in hun hart. Hun inbreng is de leidraad geweest voor het door de Stichting Vrienden van de Oude Jan en de gemeente Rheden opgestelde herinrichtingsplan. Het terrein wordt gebruiksvriendelijk en toekomstbestendig’.

Wat gaat er gebeuren?

Pal voor de kerk komt onder de majestueuze rode beuk een mooie cirkelvormige halfverharding met aan de rand een aantal plezierige zitbanken. Het wordt een veel betere plaats voor ontmoeting en verpozing dan nu het geval is. De paden op het terrein krijgen een ander, logisch beloop, maar de historische basaltkeien blijven. Alle lindes bij de Oude Jan, oostelijk van de ingang bij de rode beuk, worden in het vervolg periodiek geknot, zodat er een eenheid in beeld ontstaat en de kerk beter zichtbaar is. Langs de woningen aan de noordkant komt een mooie border met een paar lage bomen. De oude muur wordt vrijgemaakt van begroeiing en ook hier komt een border. Tenslotte krijgt het gras een ander karakter: natuurlijker, bloemrijk, vriendelijk voor bijen en vlinders. Met uitzondering van een graspad direct rond de kerk wordt er dan nog maar incidenteel gemaaid. De zeldzame weidegeelster wordt bij de werkzaamheden ontzien.

Martin Idema:

‘Ook het “Ik buurt mee!” project van de gemeente Rheden toonde opnieuw de betrokkenheid van de inwoners van Velp bij de Oude Jan en omgeving. Er is meer dan € 3.000 aan waardecheques gedoneerd als bijdrage in de noodzakelijke verplaatsing van de Dr. Fabiuspomp en het tapwatergeschikt maken ervan èn in de aanschaf van een degelijk mededelingenbord met historische informatie over de Oude Jan en de directe omgeving.’

Wethouder Marc Budel van de gemeente Rheden sluit hierbij aan:

Wij zijn er trots op dat inwoners massaal gebruik maken van het platform
“Ik buurt mee!”
. In dit geval inwoners die de herinrichting rondom de Oude Jan een warm hart toedragen. Met deze cheques komen inwoners nog meer aan zet in hun eigen leefomgeving. Zelf heb ik ook een speciale band met de Oude Jan. Mijn opa en oma woonden jarenlang in de Reinaldstraat.’
Vorige week kwam er nog een aanvullende financiële bijdrage voor de verplaatsing van de Dr. Fabiuspomp van de Stichting Geërfdenfonds van de Geërfden van Velp.
‘Fantastisch om te ervaren hoe de geschiedenis verbindt’
.

Wanneer wordt er gestart?

Het werk wordt opgedeeld in twee fasen. Eerst is de verharding aan de beurt: het verleggen en bestraten van de paden en het aanleggen van de halfverharding. Daarvan is de start nu voorzien in de laatste week van mei, met inachtneming van de regels in het kader van het Coronavirus. De gemeente Rheden houdt toezicht op de uitvoering. De tweede fase start in het najaar met de werkzaamheden aan de bomen en de aanleg en renovatie van de groenvakken.

Oproep aan de inwoners van Velp

De Stichting Vrienden van de Oude Jan en de gemeente Rheden dragen financieel veel bij aan dit mooie plan. Ook is er een aanzienlijke subsidie van de provincie Gelderland beschikbaar gekomen. Voorwaarde daarbij is dat bewoners meedoen bij de aanleg en later bij het onderhoud.
Na de inbreng van de buurtbewoners vorig jaar doet de Stichting Vrienden van de Oude Jan daarom opnieuw een oproep.
‘Wij zoeken allereerst een aantal mensen die in het najaar een bijdrage willen leveren bij de aanleg van de groenvakken. Natuurlijk alleen als de situatie in verband met het Coronavirus dat toelaat. Vanaf voorjaar 2021 zijn ook een aantal vrijwilligers nodig voor het periodieke onderhoud: samen een paar uurtjes per maand het nieuwe parkje netjes houden. Voor gereedschap wordt gezorgd.
Tenslotte zoeken wij iemand die de inzet van de vrijwilligers in goede banen wil leiden. En laat ook de vrijwilligers maar komen die bij willen dragen in het organiseren van activiteiten voor de buurt. Bijvoorbeeld om een keer op een zonnige middag onder de grote rode beuk iets leuks gaan doen met de kinderen uit de buurt. Of misschien toch heel wat anders? Er zijn vast genoeg ideeën in de wijk rond de Oude Jan’
, zegt Martin Idema.
‘Denk maar aan het prachtige initiatief waaruit onlangs buurttelevisiezender Biljoen TV is geboren. Op maandagavond 25 mei verzorgen zij om 20 uur een rechtstreekse uitzending vanuit de Oude Jan op Youtube . O ja, u kunt zich opgeven als onderhoudsvrijwilliger of coördinator op
‘.
Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina , volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .