Steeds minder nieuwe Rijnstate-patiënten met de VRE-bacterie

08 jun 2017, 12:50 Nieuws
rijnstate arnhem
REGIO - Sinds eind december vorig jaar heeft Rijnstate te maken met de VRE-bacterie. Er zijn al veel maatregelen getroffen om verdere verspreiding van deze bacterie te stoppen.
Er zijn dan ook gelukkig steeds minder nieuwe patiënten bij wie het ziekenhuis, de VRE-bacterie heeft aangetoond.

8000 (ex-)patiënten aangeschreven

Om nieuwe verspreidingen te voorkomen, heeft Rijnstate circa 8.000 patiënten die de afgelopen periode in Rijnstate opgenomen zijn geweest een brief gestuurd. Er is namelijk een zeer kleine kans dat deze patiënten de VRE-bacterie bij zich dragen.
De VRE-bacterie is voor gezonde mensen ongevaarlijk, maar kan bij ernstig zieke mensen infecties veroorzaken. In Rijnstate zijn er nog geen patiënten ziek geworden van de VRE-bacterie.

Onderzoek

Een deel van deze 8.000 patiënten vragen we om zich te laten onderzoeken op de ziekenhuisbacterie. Dit zijn patiënten die de afgelopen maanden opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis en waarvan we weten of inschatten dat ze in de toekomst opnieuw opgenomen zullen worden. Als deze patiënten de bacterie bij zich blijken te dragen, dan kunnen bij een ziekenhuisopname direct maatregelen getroffen worden om verspreiding te voorkomen.
Een ander deel van de 8.000 patiënten informeren we over de mogelijkheid dat zij de VRE-bacterie bij zich dragen. Bij deze groep patiënten schatten we de kans dat zij opnieuw worden opgenomen in Rijnstate Arnhem echter klein in. Zij hoeven zich daarom niet te laten onderzoeken op de VRE-bacterie.

Handschoenen en schort

Maar bij een onverhoopte opname in Rijnstate worden deze patiënten direct in isolatie verpleegd en onderzocht op de eventuele aanwezigheid van de VRE-bacterie. In isolatie verpleegd worden betekent dat alle zorgmedewerkers handschoenen en schort dragen tijdens de verzorging.

Ongevaarlijke bacterie voor gezonde mensen

Als uit onderzoek blijkt dat iemand de bacterie bij zich draagt, is behandeling niet nodig, tenzij de bacterie een infectie veroorzaakt. De bacterie verdwijnt vanzelf weer uit het lichaam en geeft over het algemeen geen klachten. De VRE-bacterie is voor gezonde mensen ongevaarlijk, maar kan bij ernstig zieke mensen infecties veroorzaken. In Rijnstate zijn er nog geen patiënten ziek geworden van de VRE-bacterie.

Informatie

Meer informatie over de VRE-bacterie (onder andere antwoorden op veel gestelde vragen) is te vinden op: http://www.rijnstate.nl/vre .

Actieve screening op bacteriën

Ziekenhuizen worden in toenemende mate geconfronteerd met resistente bacteriën. Dit zijn bacteriën die steeds moeilijker met antibiotica te behandelen zijn, de zogenaamde ziekenhuisbacteriën. In een ziekenhuisomgeving gedijen deze bacteriën goed. Als één van de weinige ziekenhuizen in Nederland is Rijnstate eind vorig jaar gestart met het proactief screenen van patiënten die twee weken of langer in het ziekenhuis liggen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het doel van deze screening is het voorkomen van een onverwachte verspreiding binnen het ziekenhuis. Er wordt gescreend op een aantal bekende multiresistente ziekenhuisbacteriën, waaronder VRE. De aanwezigheid van de VRE-bacterie is bij de introductie van dit screeningsprogramma in Rijnstate Arnhem ontdekt.

Over Rijnstate

Rijnstate is een topklinische ziekenhuisorganisatie met locaties in Arnhem, Zevenaar, Velp en Arnhem-Zuid. Onze kwalitatief hoogwaardige en veilige ziekenhuiszorg is altijd dichtbij voor alle inwoners van de regio Arnhem, Rheden en De Liemers. Rijnstate is met circa 5.500 medewerkers de grootste werkgever van de regio Arnhem.