Stichting Dieren Met Dieren komt met het DierenMetDierenBingoSpel

30 mei 2017, 16:50 Nieuws
dierenmetdierenbingospel1
DIEREN - Vrijdag 2 juni presenteert de Stichting Dieren met Dieren haar DierenMetDierenBingoSpel. Een project voor kinderen in groep 5 tot 8 van de basisscholen. Bijzonder omdat het spel, cultuur, geschiedenis en kunst combineert in één totaal pakket en daarvan zijn er nog niet zoveel.

Het idee

Gelukkig kunnen veel kinderen ieder jaar met hun ouders op vakantie. Ze bezoeken dan wellicht de toren van Pisa, het Hyde Park in Londen of lopen langs de Seine in Parijs. Door internet en de sociale media zijn ze op de hoogte van alles wat in de wereld gebeurd. Ieder mooi plekje in de wereld is te vinden, iedereen kan alles opzoeken. Dat is mooi!

Maar de makers van het DierenMetDierenBingoSpel vroegen zich af….

Zouden de kinderen ook weleens kijken en zoeken in de directe omgeving van hun dorp? Zijn ze weleens naar boven gegaan in de Mariatoren met haar prachtige weidse uitzicht? Wandelen ze weleens door het Carolinapark en zien ze dan wat daar bijzonder is of langs de IJssel? Weten we nog wel hoe de “kleine geschiedenis” van Dieren is?

Het Bingospel richt zich op deze kleine omgeving en haar historie, het bestaat uit drie onderdelen;

  • Een speurtocht door Dieren waarbij de kinderen een vragenformulier krijgen en moeten zoeken naar beelden, gebouwen en andere bijzondere plekken in de omgeving.
  • Historisch beeldmateriaal; in een aantal korte filmpjes wordt geïllustreerd hoe opa en oma vroeger naar school gingen, leefden, werkten, naar de kermis gingen en sporten.
  • Een aantal lessuggesties en webverwijzingen hoe scholen dit spel kunnen integreren in de lessen geschiedenis, kunst en cultuur.
dierenmetdierenbingospel2

Uitbreiding

De scholen kunnen op eigen initiatief het programma uitbreiden met een bezoek aan de Mariatoren, het Hof te Dieren of een oversteek maken met de pont. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met deze instellingen en ondernemers en de scholen kunnen hiervoor direct contact opnemen met de betreffende instanties.

Koffer

Voor dit alles is er een compleet pakket samengesteld voor de basisscholen dat, vanzelfsprekend, in een koffertje wordt aangeboden. De kinderen gaan op reis door Dieren, met een rugzakje gevuld met uitdagingen. Terug op school kan de koffer verder worden uitgepakt en kunnen de ervaringen van de wandeling in andere lessen worden besproken en op leuke manieren worden uitgewerkt.

Gratis aan te vragen

Het Bingospel is voor alle scholen gratis aan te vragen. Het complete pakket wordt door de Stichting Dieren Met Dieren, kosteloos beschikbaar gesteld. Dit kunnen zij doen dankzij de ondersteuning van veel vrijwilligers, het RIQQ en heel veel bedrijven uit Dieren.
Scholen kunnen het pakket aanvragen via de website http://www.dierenmetdieren.nl

Basisschool de Vlinder

Het Bingospel wordt geopend door groep 6 van de Basisschool de Vlinder. Zij gaan om 13.15 uur van start op het marktplein aan de Kruisstraat in Dieren Zuid en worden rond 15.00 uur officieel ontvangen bij Villa 14 in de Noorderstraat in Dieren.
Wethouder Constans Pos van gemeente Rheden zal met de kinderen gaan napraten over hun belevingen tijdens hun tocht door Dieren, want ook het gemeentebestuur is heel benieuwd wat zij er van vinden.