Tom van Otterloo wil brood duurzaam gaan bakken met eigen zonne-energie

05 sep 2015, 11:31 Nieuws
toze2
DE STEEG - Bakker Tom van Otterloo wil verder verduurzamen met 128 zonnepanelen (samen 35.475 Watt piek) op het dak van zijn bakkerij. De Rijn en IJssel Energie Coöperatie biedt hierbij ondersteuning op verschillende manieren. Vanaf € 50,- kan iedereen helpen bij die omschakeling naar zonne-energie.
Wethouder Nicole Olland van gemeente Rheden deed als eerste een inleg voor deze actie. Als extra voordeel krijgen deelnemers korting op producten bij duurzame winkels in de gemeenten Arnhem en Rheden en een extra rendement. Dus echt ‘lokaal voor lokaal’. Onder de deelnemers wordt een set zonnepanelen, met toebehoren, verloot ter waarde van € 1.900,-.
Verduurzamen
Na eerdere succesvolle lokale initiatieven, wil Tom van Otterloo, brood duurzaam gaan bakken met eigen zonne-energie. “Alle inspanningen om een steentje bij te dragen aan minder CO2 uitstoot en dus een beter milieu wil ik aanpakken”, aldus Tom. Bij de investering wil hij ook zijn klanten betrekken. Als de financiering lukt, gaat Solix de panelen dit najaar plaatsen op het dak van zijn bakkerij in De Steeg.
Coöperatiekaart
De Rijn en IJssel Energie coöperatie (REIJE) ondersteunde Tom van Otterloo bij de selectie van de meest geschikte panelen. Verder steunt REIJE dit initiatief met haar coöperatiekaart en helpt REIJE met de financiering. Met de coöperatiekaart kunnen deelnemers punten sparen voor korting op producten bij steeds meer winkels in Arnhem en omstreken. Zo ook bij de winkels van Tom van Otterloo.
Crowdfunding
Bij crowdfunding wordt geld geleend buiten een bank om. Dat gebeurt de laatste jaren steeds vaker én met groot succes. Ook een soort crowdfunding is dat u terug betaald krijgt in punten op uw coöperatiekaart van REIJE. Met deze punten kunt u bij de bakker, de landwinkel van zorgboerderij Munnikenhof, Zuivelboerderij IJsseloord, Manu en andere lokale winkels betalen. REIJE organiseert dit nu voor Tom van Otterloo, na goede ervaringen met Zuivelboerderij IJsseloord.
Iedereen kan mee doen
Aan dit initiatief kan iedereen meedoen met een inleg vanaf € 50,-. Het bedrag wordt in 5 jaar in punten op uw www.rijnenijsselenergie.nl/cooperatiekaartgestort. Via de kaart wordt daarnaast 2,5% extra spaarpunten uitgekeerd. Deze kaart is bovendien goed voor nog eens 2,5 % korting bij aankopen in alle aangesloten winkels.
Uw geld wordt dubbel duurzaam besteed: voor financiering van zonne-energie en voor extra omzet bij lokale duurzame bedrijven. Echt lokaal voor lokaal.
Maak kans op een set zonnepanelen met toebehoren
Elke crowdfunder heeft kans op het winnen van een set zonnepanelen ter waarde van € 1.900,- geschikt voor schuin of plat dak. De set bestaat uit 5 panelen inclusief omvormer, kabel en onderconstructie, goed voor ruim 1000 kWh besparing per jaar. Tijdens de feestelijke oplevering maakt Solix de winnaar van de set bekend. Het systeem kan direct worden meegenomen, of wordt afgeleverd op locatie in Arnhem.
De komende 25 jaren kan Tom zonder zorgen op zonne-energie bakken!
Solix zonne-energie
Solix is de leverancier van de panelen. Doordat Solix is een aangesloten bij REIJE zijn de kwaliteit en de prijs gewaarborgd. Tom van Otterloo kijkt nog verder: hoe zit het met arbeidsomstandigheden en recycling van de panelen? Solix heeft panelen van het merk Trina aangeboden. Een stabiele producent die wereldwijd bovenaan staat met de zorg voor goede arbeidsomstandigheden, verantwoord chemiegebruik en recycling.