Uitstel en annuleringen door Stichting Velp voor Oranje

18 mrt 2020, 22:49 Nieuws
koningsmarkt 2019 stichting velp voor oranje
VELP - De Koningsmarkt en andere festiviteiten op Koningsdag 27 april 2020 gaan niet door, ook alle evenementen rond Herdenken & Vieren (16 t/m 22 april) in Velp worden geannuleerd.

Koningsmarkt

‘Iedereen moet z’n spulletjes nog even opslaan’,
meldt Johan Thijsse, marktmeester van de Koningsmarkt in Velp. Oranjevereniging Velp voor Oranje heeft op advies van de landelijke Bond van Oranjeverenigingen besloten om op Koningsdag geen festiviteiten te organiseren. Dus ook de ‘grootste particuliere markt van het Oosten’ gaat dit jaar niet door. ‘Vooral voor de deelnemers zal dat een teleurstelling zijn’ , denkt Thijsse, ‘zij kijken altijd reikhalzend uit naar de gezellige markt op de Rozendaalselaan.’
Of later in het seizoen de Koningsmarkt alsnog wordt gehouden is onzeker: ‘We wachten eerst rustig af hoe de Corona-epidemie zich ontwikkelt.’

Herdenken & Vieren

Het bestuur van Velp voor Oranje heeft besloten dat alle evenementen rond Herdenken & Vieren (16 t/m 22 april) in Velp worden geannuleerd. De bijeenkomst bij het Monument voor moedige mensen in WO2 wordt verplaatst naar zondag 20 september. De presentatie van het Project Helpt Elkander, die op feestelijke wijze zou plaatsvinden in de Grote Kerk, gaat niet door. De muzikanten van de Politie Big Band en de Velpse Accordeonvereniging kregen inmiddels bericht dat hun concert geen doorgang vindt. En de bijeenkomst met meer dan 400 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Velpse en Rozendaalse basisscholen kan natuurlijk ook niet doorgaan.

Vuurwerk

Maar voor de inwoners van Velp en wijde omgeving is er nog wel een ‘lichtpuntje’. Want – als de omstandigheden het toelaten - wordt de feestelijke Vuurwerkshow van zaterdag 18 april verplaatst naar zaterdagavond 29 augustus. Een bijzondere datum, omdat 75 jaar geleden in datzelfde weekend de eerste Koninginnedag na de oorlog werd gevierd. Koningin Wilhelmina werd op 31 augustus 65 jaar. En dat vierde Velp voor Oranje toen door drie dagen feest te vieren. Zo groots zal het dit jaar niet worden. Maar op 29 augustus rijdt ’s morgens wel een grote optocht met meer dan 60 historische legervoertuigen uit WO2 door het dorp, voorafgegaan door The Seaforth Highlanders of Holland (doedelzakspelers) en andere orkesten.

Koningsdag

Net als de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen roept ook Oranjevereniging Velp voor Oranje iedereen op om met ideeën te komen om op Koningsdag 27 april toch een feestelijke sfeer te creëren in het dorp. Bijvoorbeeld door allemaal de vlag uit te steken. Een bloemetje brengen bij mensen in de zorg, de politie en andere zorgenden. Of misschien (heel ouderwets) met een geluidswagen door het dorp te rijden. Ideeën daarover kan iedereen mailen aan [email protected] .
Voorzitter Gety Hengeveld van Velp voor Oranje schrijft in een brief aan alle vrijwilligers en de zeventien meewerkende verenigingen aan Koningsdag: “Voorlopig maken wij geen nieuwe plannen. We wachten rustig af hoe de komende maanden verlopen. Ondertussen wensen we iedereen het allerbeste toe. En we verheugen ons erop jullie over enige tijd weer hartelijk te kunnen begroeten met een ferme handdruk!!”
Kijk voor meer informatie ook op: www.velpvoororanje.nl ; www.velpvoororanje.org en de Facebookpagina.