VELP - In het kader van Velp Viert Vrijheid – 80 jaar bevrijding vraagt de comissie Herdenken en Vieren van Stichting van Oranje, op bijzondere wijze aandacht voor plekken in Velp die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Op woensdag 16 april 2025, precies tachtig jaar na de bevrijding van Velp, worden bij alle twintig herinneringsmonumenten in het dorp bloemen gelegd.
De officiële herdenking begint om 11.00 uur in de Pastoor Schaarsstraat, bij het straatnaambordje dat vernoemd is naar de verzetsheld pastoor Schaars. Leerlingen van de Roncallischool zijn hierbij aanwezig. Er wordt verteld over het leven en verzet van pastoor Schaars, ondersteund met historische foto’s. Belangstellenden zijn van harte welkom om dit moment mee te maken.
Om 11.45 uur vindt een tweede bijeenkomst plaats bij het bevrijdingsmonument in de Egmondstraat. Hier zijn kinderen van basisschool Daalhuizen aanwezig. Dit moment van bezinning wordt georganiseerd door Wijkvereniging Daalhuizen-Oost. Ook hier geldt: iedereen is welkom.
Pastoor J.W.H. Schaars (1887–1963) was een bekende Velpse geestelijke en actief verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1942 werd hij gearresteerd door de Duitsers en overleefde meerdere kampen. Na de bevrijding keerde hij op 26 mei 1945 terug uit concentratiekamp Dachau. Zijn aankomst werd groots gevierd met een optocht door Velp in een open rijtuig.
In 1945 plantten buurtbewoners een bevrijdingsboom aan de zuidzijde van het plein in de Egmondstraat. Kort daarna werd er geld ingezameld voor een monument. Het gedenkteken bestaat uit een ronde bakstenen constructie met een groene ijzeren stang, waarop een halve zon prijkt met de datum 16-04-1945 in goudkleurige cijfers.
Met deze bloemlegging en herdenkingen staat Velp stil bij een van de belangrijkste momenten in haar geschiedenis: de bevrijding op 16 april 1945.