VELP/ARNHEM – Vanaf vorige week donderdag werken 50 studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen in 10 groepjes van 5, acht weken lang, iedere dag, in twee leslokalen aan het Multimediaproject ‘Helpt Elkander’.
Het Multimediaproject wordt gemaakt door
Cinemadoc uit Arnhem, onder auspiciën van
Velp voor Oranje ter gelegenheid van
75 jaar Bevrijding in 2020.
Gety Hengeveld, voorzitter van Stichting Velp voor Oranje,
“Laten zien aan de hand van gesprekken met ooggetuigen (of hun kinderen) dat in WO2 ‘doodgewone’ Velpenaren de moed hadden om mensen in nood te helpen overleven’. Dat is eigenlijk de essentie van het Multimediaproject dat we gaan maken ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding in 2020. Daarom heet het project ook Helpt Elkander , met als thema: We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen .” Verhalen uit het boek
Verborgen in Velp , een uitgave van
Velp voor Oranje , vormen de basis voor het Multimediaproject.
(Tekst gaat verder onder de foto)
rheden.nieuws.nl
Presentatie door 50 studenten HAN
Vandaag presenteerden vijftig studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hun eerste voorstellen hoe deze gefilmde gesprekken te zijner tijd onder de aandacht gebracht kunnen worden van de doelgroep. Dat zijn jongeren van 10 – 16 jaar. De komende weken werken 10 groepjes van 5 studenten hun voorstellen uit tot concrete plannen.
"We zullen daar zeker dankbaar gebruik van maken" , concludeert filmer/documentairemaker Sacha Barraud van
Cinemadoc uit Arnhem. Hij is degene die de komende tijd de filmopnames gaat maken in Velp.
Comité van Aanbeveling
Het initiatief van het Multimediaproject wordt ondersteund door een Comité van Aanbeveling, bestaande uit de burgemeesters: Carol van Eert van de gemeente Rheden en de heer J.H. Klein Molekamp, van de gemeente Rozendaal; en verder de heren Jan Terlouw, schrijver en oud-politicus; Guus van Kleef, directeur Omroep Gelderland en Ad van Heiningen, voormalig hoofdredacteur dagblad De Gelderlander. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door vele sponsors uit Velp, Rozendaal en Arnhem; particuliere donaties, donaties van bedrijven, serviceclubs en gemeentelijke en provinciale organisaties.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Herdenken en Vieren
Stichting Velp voor Oranje organiseert iedere 5 jaar herdenkingen en vieringen rond 16 april, de dag dat Velp en Rozendaal werden bevrijd in 1945. Behalve de presentatie van het Multimediaproject Helpt Elkander, wordt in 2020 wordt ook weer de traditionele optocht met antieke legervoertuigen georganiseerd. Evenals een groot vuurwerk midden in het dorp. Een belangrijk programma-onderdeel is de jaarlijkse bijeenkomst bij het Herdenkingsmonument in het Villapark, speciaal voor alle Velpse en Rozendaalse basisscholen.
Klik op de bovenste foto voor meer
foto's.