Als het aan de minister van Veiligheid en Justitie ligt, komen er meer wijkagenten, om voor meer veiligheid te zorgen op lokaal niveau, dus in de buurt, de wijk, het dorp en de stad.
Als het aan de minister van Veiligheid en Justitie ligt, komen er meer wijkagenten, om voor meer veiligheid te zorgen op lokaal niveau, dus in de buurt, de wijk, het dorp en de stad.
De wijkagent maakt deel uit van een zogeheten basisteam, dat bestaat uit zestig tot tweehonderd politiemensen die allemaal hun eigen verzorgingsgebied hebben, zoals een wijk of een buurt van een dorp of een stad. Ook streeft de minister er naar om wijkagenten meer op straat te laten zijn, onder meer door de administratieve taken voor hen te vergemakkelijken.
Wat doet een wijkagent voor de buurt?
De wijkagent is verantwoordelijk voor de totale politiezorg binnen zijn/haar wijk. Daar richt hij of zij zich op de aanpak van sociale problemen, maar ook op zaken als overlast, kleine criminaliteit, milieu en verkeer. De wijkagent kan beschikken over een wijkteam, en als het nodig is, krijgt dit team hulp van andere gespecialiseerde politiediensten. In samenwerking met collega’s van de surveillancedienst, recherche, milieu en jeugd werkt de wijkagent voortdurend aan het verbeteren en vergroten van de veiligheid in uw wijk of buurt.
De wijkagent onderhoudt contact met externe partners, zoals de gemeente en maatschappelijke organisaties. Met deze organisaties worden problemen besproken en wordt overlegd hoe de problemen adequaat aangepakt kunnen worden, en door wie. Ook dan is informatie uit de buurt van essentieel belang. Hebt u vragen, tips of opmerkingen over de veiligheid in uw buurt of wijk, neem dan gerust contact op met de uw wijkagent.
Wat doet de wijkagent met uw melding?
Soms gebruikt de wijkagent uw informatie in lopende onderzoeken. Een andere keer neemt de wijkagent aan de hand van uw klacht of probleem poolshoogte en kan de wijkagent bijvoorbeeld degene aanspreken die voor overlast zorgt. Ook kan de wijkagent een probleem doorspelen aan partners, zoals de gemeente of woningbouwverenigingen.
Hoe kom ik in contact met mijn wijkagent?
Dit kan via internet. Kijk op Mijn http://www.politie.nl/mijn-buurt wie uw wijkagent is, of er eventueel spreekuur in de wijk is en hoe hij/zij te bereiken is. Natuurlijk kunt u ook 0900-8844 bellen voor een afspraak met uw wijkagent.
Waar op het internet vind ik wijkinformatie?
Steeds meer wijken hebben een eigen internetpagina. Wilt u weten of uw wijk een eigen pagina heeft? Klik dan op http://www.politie.nl/mijn-buurt .
Twittert mijn wijkagent ook?
Steeds meer wijkagenten gebruiken Twitter. Ze twitteren over hun dagelijks werk, geven informatie over lokale problemen en vragen u af en toe om op te letten, als er bijvoorbeeld zakkenrollers zijn gesignaleerd. Kijk op http://www.politie.nl/mijn-buurt of er in uw buurt wijkagenten zijn die u op Twitter kan volgen.
(bron ©www.politie.nl)