Wat kost een huisdier? Onderzoek naar kosten van een kat en hond

03 okt 2017, 18:38 Nieuws
huisdieren
REGIO - Aankomende woensdag op 4 oktober is het Werelddierendag. Nederlanders bezitten 1.6 miljoen honden en 2.9 miljoen katten. Besparingsplatform Actiecode.nl zocht uit wat de gemiddelde kosten zijn van een kat en hond als huisdier.
  • De kosten van een hond zijn gemiddeld €14.000 gedurende zijn leven
  • Het bezitten van een hond kost €1000 per jaar
  • Hondenbelasting is het duurst in Gorinchem met maar liefst €124 per hond
  • In een derde van de Nederlandse provincies betaald men geen hondenbelasting

Aankoop

Het begint bij een kopen van een huisdier. Het adopteren van een hond uit een asiel kost tussen de €60 en €200, een kat kost daar tussen de €30 en €70. Wanneer je rashond- of kat koopt ben je veel meer kwijt. De prijzen lopen gemakkelijk op tot €800. Zeker wanneer het een zeldzaam ras betreft.

Eenmalige kosten

Daarnaast zijn er ook nog eenmalige kosten wanneer je een hond en/of kat neemt. Denk hierbij aan een medische check, attributen zoals een mand, halsband, waterbak etc., eventuele castratie, puppy training en een chip. Sommige kosten zijn optioneel maar bijvoorbeeld het chippen van een hond is in Nederland verplicht. De kosten hiervoor zijn ongeveer €500 voor een hond en €150 voor een kat.
hondenbelasting kaart

Gemiddelde kosten voor het houden van een hond of een kat

Onvermijdbaar zijn de jaarlijkse kosten voor bijvoorbeeld voedsel, vaccinaties, ontwormen, dierenarts bezoekjes, belastingen, trimmen en meer. De gemiddelde kosten hiervoor zijn bij een hond €1000 per jaar en €650 voor een kat. Dit loopt dan bij de gemiddelde levensduur van een hond op tot €14.000 en bij een kat €10.000.

Meer honden? Meer verplichte belasting!

Hondenbezitters zijn in de meeste gemeenten verplicht belasting te betalen. Deze belasting is recentelijk door 144 gemeenten afgeschaft. In de overige gemeenten betaal je dit nog wel. In gemeente Rheden betaal je per jaar €55,20 per jaar voor je eerste hond, in Groningen €117,60 en €102,20 in Rotterdam. Het bezitten van meerdere honden is duurder. In gemeente Rheden betaal je voor drie honden €190,16 belasting per jaar.

Kosten besparen...

Er zijn verschillende manieren om de kosten van een huisdier laag te houden. Je kunt bijvoorbeeld voordeelverpakkingen voedsel kopen en de aanbiedingen goed in de gaten houden. Sommige dierenartsen geven ook korting op het chippen van je huisdier op dierendag of tijdens ‘De week van het huisdier’. Een goede verzekering van je hond of kat kan bij veel bezoeken aan de dierenarts ook geld besparen.

In gemeente Rheden zijn de gemeentelijke belastingen voor een hond:

1 hond € 55,20
2 honden € 118,92
3 honden € 191,16
4 honden € 271,92
5 honden € 361,20
6e en volgende hond € 361,20 + € 8,52 per hond extra
Kenneltarief € 118,92

Aanmelden

Het aanmelden van uw hond regelt u online met het aan- en afmeldingsformulier hondenbelasting (DigiD verplicht). Degene die volgens het bevolkingsregister hoofdbewoner is, wordt aangemerkt als eigenaar van de hond en ontvangt de aanslag hondenbelasting.

Afmelden

Het afmelden van een hond regelt u online met het aan- en afmeldingsformulier hondenbelasting
(DigiD verplicht). U hoeft het resterende jaar geen belasting meer te betalen. De gemeente Rheden stuurt u een verminderingsnota, daarop ziet u hoeveel u minder gaat betalen of hoeveel u van ons terug krijgt.

Betalen belasting

De jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen ontvangt u eind januari. U kunt de aanslag op verschillende manieren betalen .

Kwijtschelding aanvragen

Heeft u een laag inkomen dan is er een mogelijkheid om kwijtschelding van de hondenbelasting aan te vragen . Dit geldt alleen voor de 1e hond.

Hond uitlaten

Op de site van gemeente leest u meer informatie over honden uitlaten en hondenlosloopgebieden .
wat kost een huisdier